Нови командант Кфора Франко Федеричи: Повећање броја војника из Хрватске, Албаније и Северне Македоније је добра ствар

326

ПРИШТИНА – Нови командант Кфора генерал-мајор Франко Федеричи изјавио је данас да ће та међународна војна мисија водити бригу о заштити Срба на Косову и да су на дневној бази организоване патроле, не само на северу, већ на целој територији.

Федеричи је то рекао на онлајн конференцији за неколико косовских медија и навео да не очекује тензије уколико дође до нових хапшења у бвези са Специјалним судом.

“Тренутно је ситуација добра, немамо индикаторе да би ситуација могла да се промени. Кфор није умешан у рад Специјалног суда, потпуно је ван нашег мандата, али засигурно пратимо ситуацију и спремни смо да интервенишемо ако дође до тензија или протеста због оптужби”, рекао је он, преноси портал Косово онлине.

Упитан шта мисли о дијалогу Београда и приштине, Федеричи је рекао да се Кфор не меша у имплементацију договорених ствари у дијалогу.

Он није желео да коментарише да ли по Косово представља претњу то што Србија набавља наоружање од Русије и поновио да су НАТО и Србија блиски партнери, да Србија има добре релације са НАТО и да то нема никакав утицај на мисију Кфора.

Говорећи о могућем сукобу на северу Косова, он је казао да нема индикатора да се било шта променило око безбедносне ситуације.

Истовремено, Федеричи је рекао да је апсолутно добра ствар повећање броја војника у мисији Кфора из земаља региона – Хрватске, Албаније и Северне Македоније.

(Танјуг)

НСПМ