Носили одсечене српске главе

705

БАЊАЛУКА – Заштићени сведок Тужилаштва БиХ “С-9” навео је у среду на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995, да су заробљени Прњаворчани, које је испитивао у Казнено-поправном заводу Зеница, рекли да су у логору били малтретирани.

Сведок је потврдио да је Одељење службе безбедности Трећег корпуса 15. јуна 1995. сачинило информацију у којој се наводи да су припадници одреда “Ел муџахедин” ликвидирали “десет четника, од којих су двојици одсекли главе које су носили кроз село и показивали народу”.

– Нисам радио на изради ове информације, али се сећам да се унутар Одељења о томе причало. Тадашњи помоћник команданта за безбедност Екрем Алихоџић био је о овоме упознат, а не знам да ли је он обавестио команданта Махмуљина, што је по правилу требало да учини – рекао је заштићени сведок.

Он каже да припадници одреда “Ел муџахедин”, који је био у саставу Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, нису признавали Војну полицију корпуса, због чега она није могла да провери да ли је 12 припадника Војске РС из Прњавора, након заробљавања на Возући 1995. било малтретирано у муџахединском логору.

Сведок је навео да је радио у одељењу за аналитику службе безбедности Трећег корпуса, али и да је имао овлашћење да испитује заробљене српске војнике.

– Војна полиција није могла тамо ући јер их припадници одреда “Ел муџахедин” нису признавали. Захваљујући ангажовању неких лица, они су касније размењени – изјавио је сведок.

Он је рекао и да им није био доступан 51 припадник Војске РС заробљен у акцији “Фарз” у септембру 1995. у Возући, које су у насељу Кестен отели припадници “Ел муџахедина” од 328. бригаде.

Суђење Сакибу Махмуљину биће настављено 8. новембра.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:693660-SUDjENjE-SAKIBU-MAHMULjINU-Nosili-odsecene-srpske-glave