Одржана Годишња скупштина Београдског форума за свет равноправних

313

Време је да се напусти дефетизам, кратковидост и “меркантилистички” прилази у процесу решавања питању статуса Аутономне Покрајине Косово и Метохија. Као равноправна чланица УН, ОЕБС и других међународних организација Србија треба да покреће одговарајуће иницијативе и да се јасније и одлучније бори за поштовање њених легитимних интереса и права заснованих на Хелсиншком документу, Повељи УН, Резолицији СБ УН 1244 као и Уставу Србије. Наводни «бољи живот», донације, инвестиције и чланства у ексклузивним клубовима нису и не могу бити замена за суверенитет и територијални интегритет земље.

Ово су само неке од порука из извештаја и излагања учесника годишње скупштине Београдског форума за свет равноправних.

Подржавајући иницијативу за одржавањем седнице Савета безбедности УН поводом агресивног упада, масовног насиља и кршења основних људских права Срба на Северу Покрајине, у излагањима учесника у дискусији је истакнуто да Србија треба да покрене иницијативу да УНМИК и Генерални секретар припреме целовит извештај о још увек неизвршеним деловима Резолуције СБ УН 1244. У светлости масовног насиља према Србима на северу Покрајине потребно је посебно одговорити на питање колико се у пракси поштују и спроводе императивне одредбе Резолуције о обавезама КФОР и УНМИК да гарантују једнако безбедносно окружење за све грађане. Треба покренути иницијативу да СБ УН оцени стање остваривања права на слободан и безбедан повратак око 250.000 протераних Срба и других не-Албанаца на КиМ. Такође изражено је и мишљење да треба покренути иницијативу за спровођење одредаба о враћању договорених контигената српске војске и полиције на Косово и Метохију, укључујући и на важније граничне прелазе. С обзиром да је Покрајина и даље под мандатом СБ УН, Србија треба да покрене иницијативу да Савет безбедности заузме и став и о томе да ли су акти Приштине као што су оснивање војске и многи други усвојени протеклих месеци, у складу са Резолуције или нису, речено је током расправе.

На Скупштини је било речи о издавачким успесима Београдског форума, успешној организацији међународне конференције поводом 20. годишњице од агресије НАТО, сарадњи са другим партнерским организацијама као што су Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР, Друштво српских домаћина и другим. Такође, истакнут је велики углед Форума како у Србији тако и у иностранству, као независне, нестраначке организације која се залаже за мир, дипломатију и равноправност, као и за друштво социјалне правде. По оцени учесника, активности и ставови Форума све су присутнији како у домаћим тако и у страним медијима, од швајцарских, немачких, француских, аустријских, италијанских, преко грчких, руских и кинеских до канадских, карипских и латино-америчких.
На Скупштини на којој је присуствовао већи број угледних научних радника, дипломата, историчара, културних и јавних радника наглашено је да се не могу оправдати никакви покушаји умањивања одговорности НАТО-а за злочине против мира и човечности извршене 1999. године агресијом на Србију (СРЈ). Напуштање дефетизма и инсистирање на целовитој примени Резолуције 1244, кључне су претпоставке за успех у одбрани суверенитета и територијалног интегритета Србије – истакнуто је у годишњем извештају који је поднет и излагањима учесника Скупштине.

Чланови и гости Београдског форума прате рад Скупштине
Посебно је указано на опасност од ревизије новије и старије српске историје на штету српског народа, који је поднео огромне жртве и дао неизмеран допринос слободи Европе и света од наци-фашизма. Зато је за жаљење што су се у тај посао укључили поједине политичке личности, уметници па и медији тзв. главног тока у Србији.

Марина Чолић, Драгомир Вучићевић, Бранислава Митровић
На Скупштини су говорили Живадин Јовановић, председник Београдског Форума, Драгомир Вучићевић, председник Скупштине, Драгутин Брчин, директор, Проф. Др Радован Радиновић, генерал у пензији, члан УО, Генерал Лука Кастратовић, председник ИО Клуба генерала и адмирала Србије, Славко Матић, Марина Чолић и други.

Скупштина је усвојила основне смернице за будући рад и изабрала ново руководство Форума, на челу са Живадином Јовановићем, са мандатом од четири године.