Одржани протести „Један од пет милиона“ у Трстенику, Куршумлији и први пут у Зрењанину; Шкоро: У Србији влада куга која се зове СНС; Миливојевић: Колико је таквих „Сима из Гроцке“ у редовима Српске напредне странке?

893

Протести “Један од пет милиона” одржани су и вечерас. Окупљање грађана и шетња организовани су у Трстенику, Куршумлији и, први пут, у Зрењанину.

– Вечерас је Зрењанин био 47 град у Србији где се одржавају протести против власти, град који се зове „Један од пет милиона“ навео је новинар Срђан Шкоро у обраћању бројним Зрењанинцима на првом протесту у овом граду. Скуп је започео обраћањем окупљенима испред Робне куће Београд, у главној улици Краља Александра подсетивши присутне да „без Баната нема ината“ и да наставе окупљања сваког четвртка.

Срђан Шкоро: У Србији, нажалост, влада куга, а та куга се зове Српска напредна странка

-Добро је што нисте дозволили да вам промене назив града. Ово није Вучићев град, као што Србија није Вучићева. У Србији, нажалост, влада куга а та куга се зове Српска напредна странка. и ми морамо заједно да се одбранимо од те пошасти јер ако то не урадимо нестаћемо и као народ и као држава, врло брзо. Погледајте шта раде, погледајте тог министра просвете, некаквог Шарчевића, који вређа све честите професоре и то њих 1500 са факултета и виших школа. Стотине доцената, професора и асистената су за њега нико и ништа. Па то је срамота, нећемо таквог министра просвете. Он је једино познат по томе што је у његову приватну школу ишао Вучићев син. Ни по чему другом. Хоће оног Мартиновића да поставе да чува информације, па то је као да козу ставиш да чува купус, не смемо то да дозволимо. Погледајте шта су направили од ове наше лепе земље, Вучић је постао мерна јединица за лаж. Кад неко много лаже сви у Србији кажу лажеш као Вућић. Пошто без Баната нема правог ината, позивамо вас да наставите окупљања сваког четвртка – рекао је Срђан Шкоро.

Више стотина грађана, међу њима бројни са пиштаљкама из деведесетих година, пуно њих са заставама Србије и транспарентима стоп корупцији, бурно су поздравили студента Дејана Јањића који је прочитао саписак захтева за овдашњу власт.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Miroslav Aleksic

@MiikiAleksic

Sve nas je više…treća šetnja u Trsteniku.

Plamen slobode se širi…

73 people are talking about this

– Овде смо да Београд чује Зрењанин, да Нови Сад чује Зрењанин, сви нека нас чују. Давних година, када је падао Чаушеску протест је кренуо из Темишвара, из банатског дела. Вечерас, овде почиње крај владавине Александра Вучића и његове банда. Јер ми имамо дечачке снове, слатко детињство и успомене, желимо да овде радимо и живимо, да оснујемо породицу и то је циљ протеста – навео је студент Дејан Јањић.

Он је навео да је сваки корак у протестној шетњи корак ка циљу, а то је боља Србија, срећнија, задовољнија, солидарна и братска.

-Као студент из Београда, позивам све своје колеге а посебно студенте који у Зрењанину студирају, да се прикључе протесту. Позивам и средњошколце али и професоре да буду са нама. У име свих нас, а посебно младих поручујем да желимо да наш град и наша земља буду место одакле се не одлази, овде треба да се остаје али не да се ради за цркавицу, да будемо јефтина радна снага. То нећемо, неће српски сељак да оре арапску земљу, нећемо да будемо страна колонија. Зрењанин је индустријски град а разнет је приватизацијама. Желимо да грађани имају плате достојне живота – поручио је студент Дејан Јањић.

Међу окупљенима били су представници Савеза за Србију, Покрета Пуф, градске опозиције, Никола Јовановић из Народне странке, покрајински посланик Данијел Радић, грађани свих генерација. Протетсна колона упутила се у шетњу, која је завршена на Тргу слободе.

Embedded video

Vladimir Radisic@Takticar023

ZRENJANIN 31. 01. 2019. POCELO JE!@STOPkrvavim @1od5milionaZR @SavezZaSRB @Nik_Jov

72 people are talking about this

Списак зрењанинских захтева „1 од 5 милиона“ :

1. Зрењанин мора да буде познат по привреди, спортским успесима и културним дешавањима а не по учесницима ријалитија.

2. Радник у Зрењанину мора да буде поштован и цењен а не да буде роб у неким компанијама.

3. Да улажемо у наше привреднике и иноваторе а не у стране фирме, јер ми знамо и умемо. На нашој земљи знамо како треба, не требају други да нам кажу.

4. Да наш сељак буде економски снажан, да се као грађани дичимо нашим производима, да помогнемо домаћим проиузвошаћима харне а не да једемо месо из Аргентине. Да једемо српски кромпир, српски лук, све што можемо сами да створимо.

5. Да не виђамо своје пријатеље само за празнике и да не говоримо да ли је Зрењанин жив. Зрењанин ће бити жив све време а не празницима.

6. Оно што се десило у Крушевцу, не сме да се понови да се пребијају неистомишљеници, активисти, новинари. Мора да престане са притисцима, нарочито на новинаре. Свако мора да ради свој посао онако како заслужује.

7. Да нас више не лажу у вези воде, јер нема воде која ће их опрати.

8. Да очистимо Бегеј, да буде плован, да буде понос банатске равнице.

9. Да се испита сва имовина политичара из власти, из СНС и свих њихових полтрона, који су се много обогатили на леђима Зрењанинаца и свих грађана Србије у последњих 7 али и виших година. Да се испитају сви уговори и располагање јавном имовином, да се уведе ред у разорена и опљачкана зрењанинска јавна предузећа. Крените од Бека, Мидера, где ход хоћете, открићете расуло. А пре свега да очистимо улице.

10. Желимо фер и поштене локалне изборе, а последњи главни услов је оставка председника Србије !

“Ово је 47. град у Србији који се прикључио протестима Један од пет милиона”, то је окупљеним грађанима у Зрењанину поручио један од говорника, новинар Срђан Шкоро.

Грађани су носили транспаренте са порукама против актуелне власти, а око хиљаду грађана Зрењанина прошетало је централним улицама. Упркос плану да се зауставе испред јавног комуналног предузећа, грађани су наставили шетњу назад до централног трга у Зрењанину.

Демонстранти су изнели читав сет захтева упућених локалним властима и државном врху.

Тражили су фер и демократске изборе, да се испита имовина функционера, да град буде познат поново по успесима, а не ријалити звездама, а на самом крају је и захтев за оставком актуелног председника Србије Александра Вучића.

У Куршумлији најава блокаде пута Ниш – Подујево ако не буде смене власти

Неколико стотина Куршумличана вечерас се окупило у центру града, а након тога и прошетало главном улицом, исказујући шести пут од Нове године своје незадовољство режимом. Придружио им се и новинар Милојко Пантић, који је рекао “да је у Србији догорело и да се народ мора извући из диктатуре“.

Пантић за Јужне вести каже да су његови мотиви да подржи народ у овом крају, ослобађање Србије од како каже “окупатора и домаћих издајника”.

Грађанима Куршумлије је појаснио да су окупатори они који држе власт у земљи, који су по њему заробили државу, скратили Устав, угасили парламент, уништили судство и владају како хоће.

Они су окупирали и заробили нашу државу, а домаћи издајници су људи на локалу који владају и извршавају без поговора наређења окупатора. Ми смо до сада два пута пропустили шансу, 1991. кад се распадала Југославија 9. марта и други пут 2000. године. Уместо да се промени систем, променили смо људе а све је остало исто – рекао је Пантиић у Куршумлији. Каже да је у Србији догорело, и да се народ мора извући из диктатуре и алиби не мозе бити ни снег, ни мраз.

Он је  пред окупљенима рекао да грађани Србије три деценије “живе у ратном или ванредном стању”.

Он је додао да је та коалиција направљена искључиво ради очувања власти и пљачке грађана и подсетио да је чине исте странке и исти људи.

Пантић је оценио да је власт понизила пензионере, отела им део заслужене пензије да би ту њихову сиротињу дала “белосветским тајкунима за некаква нова радна места”.

“Александар Вучић је све медије у Србији претворио у дубоки таблоидни глиб преко који националистичким порукама и мржњом трује разум и душу српског народа”, казао је Пантић.

Пре него што су прошетали улицама Куршумлије, грађанима се обратио и одборник локалног парламента Славко Савић, који је потсетио да је још само неколико дана остало до истека рока који су раније послали Вучићу и одговори на њихове захтеве.

У суботу истиче 15 дана, а нико од надлежних није контактирао грађане како би решио проблем. Већ почетком наредне недеље, договорићемо радикализацију протеста и позивамо све грађане широм Србије да нас подрже. Ми више немамо времена за шетњу, ово зло мора престати – рекао је Савић. “Пошто ни дан данас од њега нема одговора ми му са овог места поручујемо да по цену живота нећемо одустати од намере да блокирамо магистрални пут Ниш – Подујево код Мердара”, казао је Илић. Он је најавио да ће се та блокада догодити следећег уторка или среде.

Поред Куршумлије, за сутра у 17 часова протести и окупљање грађана су заказани у Житорађи, док је у суботу од 18 сати “отпор диктатури и окупљање грађана” заказано је у центру Прокупља.

У петак од 18 сати ће на тргове и Нишлије, Врањанци и Лесковчани.

Трстеник: Протест с фењером у руци

Трећи протест „1 од 5 милиона“ одржан је вечерас у Трстенику. Протестна шетња започета на платоу испред зграде општине Трстеник, уз фењер као симбол протеста и транспаренте на којима је стајало „Вучићу абдицирај!“, „Стоп диктатури“, „Стоп медијском мраку“.

Испред споменика Кнегињи Милици окупљенима су се обратили Бојан Петровић предузетник из Трстеника и Срђан Миливојевић, раније Народни посланик из Крушевца.

Петровић се захвалио националним медијима који су пратили протесте, али и указао на чињеницу да Телевизија Трстеник, иако се делом финансира из буџета Општине Трстеник, ни овога пута није одговорила на захтеве протестаната.

„Телевизија Трстеник још није одговорила на наше захтеве да грађани виде и чују другачије мишљење. Али је зато на истој телевизији своје минуте добио председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка кога седам сарадница, жена, терете за насиље и сексуално узнемиравање и против кога су поднете кривичне пријаве.

Грађани Трстеника плаћају 10 милиона динара да чују теме везане за наш град и не занима их изјава Јеличића у вези са реновирањем спортске сале у Брусу. “, рекао је Петровић.

Присутнима, се са фењером у руци, обратио и Срђан Миливојевић који је рекао да је бакља отпора коју држи у руци упаљена 30. новембра у Крушевцу, после покушаја убиства Борка Стефановића и напада на Бобана Јовановића.

„Овде у овом фењеру видите искре из погледа једног човека који је у Косовској Митровици казао „Нас је ипак више, слободу у мени убити не можете!“. Име тог човека је Оливер Ивановић. У овом пламену је перо Славка Ћурувије и звезда Омера Мехића“, рекао је Миливојевић додавши да су они жртве режима Александра Вучића. “Ја вас питам колико је таквих ‘Сима из Гроцке’ међу редовима Српске напредне странке? Колико је тих људи, који су спремни да зарад власти запале кућу новинара?”, рекао је Миливојевић.

„Овако даље не може, систем мора да се рестартује. А то захтева утврђивање демократских правила за демократске изборе. Без тога, ми овде окупљени не идемо на изборе“ поручио је Миливојевић додавши да је након избора први корак усвајање Закона о пореклу имовине.

„Јако је важно да се зна и то да нећемо дозволити да о пореклу имовине одлучују они који не могу да објасне порекло своје дипломе или они који су је купили„.

Протестна шетња завршена је испред зграде Радио Телвизије Трстеник повицима и звиждуцима и позивима уреднику и власницима Телевизије Трстеник да поштују Устав и права грађана на објективно информисање.

Следећи протестни скуп заказан је за четвртак ,7. Фебруар.

(Н1, Данас, Јужне вести)

 

http://www.nspm.rs/hronika/odrzani-protesti-jedan-od-pet-miliona-u-trsteniku-kursumliji-i-prvi-put-u-zrenjaninu.html