ПОД ЧИЈОМ СУ КОНТРОЛОМ ТАЧИ, ВЕСЕЉИ, ХАРАДИНАЈ?

1068
фото: https://pressingtv.mk/

БЕОГРАД – Иако је распрострањен утисак да су главни косовски играчи миљеници Запада и у добрим односима са свима, од Берлина преко Брисела до Вашингтона, то није тако, пише Блиц наводећи да тројица албанских лидера раде заједно али да се истовремено свако бори за више моћи у Приштини.

Према сазнањима листа, Немци избегавају Хашима Тачија и Берлин не може да му опрости што је пре неколико година одао агенте њихове службе БНД.

Од тада председник привемених приштинских институција за немацку администрацију није поуздан партнер и не играју на њега. Немачка има засад чврст став да договор који би водио разграничењу територија не може да прође. Тачи, међутим, говори управо о таквом решењу.

Тачи је на вези са кабинетом саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона. То практично значи да је администрација Доналда Трампа та која га контролише. У САД један део истог естаблишмента је против корекције граница и модела таквих решења на Балкану, али Болтон, како се наводи, гура ову причу.

“Међу косовским Албанцима је мање више изражен став да Тачи мисли да ће оваквом политиком коју подржавају Американци и договором који постигне са Београдом, продужити свој политички живот. Чцињеница је, међутим, да ми поштујемо Америку, али давање дела насе територије Тачију не доноси поене на терену. Суд му и поред односа са Американцима виси као мач изнад главе”, каже за “Блиц” виђенији приштински бизнисмен који је желео да остане анониман.

Косовски премијер Рамуш Харадинај највише слуша свог брата, сада посланика Даута. Харадинаја “држе” Британци мада не директно. Веза се одвија преко Ардијана Ðинија, заменика у Харадинајевој Алијанси за бдућност Косова који је, према сазнањима “Блица”, британски држављанин.

Британци су чврстог става да нема разграничења, а тај став заступа и Харадинај. Британци добро знају ко је Харадинај, чиме се бавио и у какве је послове сада умешан, али тренутно као и сви остали, играју са “овима” или “онима” у зависности од сопствених интереса, пише лист.

Када је реч о страним администрацијама, како је већина ЕУ држава против поделе а став Британаца и Немаца бар засад јако чврст, нема сумње да ће подржати сваког и све само да се овај сценарио поделе спречи, пише “Блиц”.

Лист поставља и питање има ли оних који играју на више страна и одговара да је то председник косовске скупштине Кадри Весељи.

Човек из сенке, вештији и окретнији играч од Тачија и Харадинаја заједно. Весељи се не експонира много, делује из позадине и према наводима извора, ради за најмање две или три обавештајне агенције истовремено.

Стари “шиковац”, бескрупулозан и према проценама упућених у косовску сцену, на крају ће и Тачију и Харадинају доћи главе – ако га ови не пошаљу у Хагу, наводи лист.

Весељи слови за старог обавештајца. Према сазнањима “Блица”, нема чак ни свој лични мобилни телефон: када треба некога да позове, он од људи у околини позајми телефон. Исти извор додаје да понекад користи телефон за једнократну употребу.

“Блиц” помиње и премијера Албаније Едија Раму за кога каже да су његове изјаве махом неутралне, али да је све око Косова повезано с њим.

Блиц