Права војна неутралност: Србија у другом циклусу ИПАП

835

Усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Србије и НАТО-а, стоји у саопштењу Министарства спољних послова

Србија је окончала процедуру усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (Individual Partnership Action Plan – IPAP) с НАТО-ом за период 2019-2021, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У саопштењу је наведено да усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Србије и НАТО-а и ствара услове за наставак редовног и структурисаног дијалога о свим питањима од обостраног интереса.

Из Министарства наводе да то усвајање олакшава координацију сарадње Србије са чланицама и партнерима НАТО-а.

„Као и први циклус ИПАП-а, који је у протеклом периоду по оцени обе стране успешно имплементиран, нови документ конципиран је сагласно принципима Партнерства за мир, а то су добровољност, транспарентност и флексибилност“, истакли су из Министарства.

У саопштењу је наведено да је у вези са тим Србија у складу са својим циљевима и интересима, заједно са НАТО-ом, одредила приоритетне области у којима може да на најбољи начин унапређује партнерску сарадњу.

„Такође, с обзиром да ИПАП представља највиши механизам сарадње НАТО-а са партнерским државама које немају аспирације за чланство у Алијанси, усвојени документ за полазиште има јасно дефинисану политику војне неутралности Србије, чија је суштина одсуство жеље за приступањем НАТО-у или било ком другом војном савезу у свету“, наводи се у саопштењу.

Додају да истовремено постоји и спремност да се оствари партнерска сарадња, подели одговорност у реализацији заједнички дефинисаних интереса и суочавања са безбедносним изазовима који су у савременом свету недељиви.

Индивидуални акциони план партнерства између Републике Србије и НАТО за период 2019-2021. годину биће објављен на сајту Министарства спољних послова.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 7. 11. 2019)