Преминуо Артемије Радосављевић, бивши епископ рашко-призренске епархије

454

Некадашњи епископ рашко-призренске епархије Артемије преминуо је данас, преносе медији.

Према наводима медија, он је преминуо данас од последица коронвариуса у болници у Ваљеву.

Владику Артемија је 2010. године сменио Синод СПЦ због финансијско-матеијалног вођења пословања Епархије рашко-призренске, а 2015. године изопштен је из цркве.

Артемије (Марко) Радосављевић рођен је у 1935. године селу Лалић код Ваљева. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завришио је у Атини где је и докторирао. За епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао патријарх Павле.

Због пословања у епархији, Свети Синод СПЦ рашчинио га је 2010. године. Међутим, неколико месеци касније Артемије је формиао Епархију рашко-призренску у егзилу. Живео је у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори. На место епископа рашко-призренског именован је дотадашњи викарни епископ Липљански Теодосије.

Осим монашке, владика Артемије имао је велику друштвену и политичку улогу након ратних сукоба на Косову. Састајао се са бројним домаћим и страним политичким званичницима.

Преминуо је дан након смрти патријарха српског Иринеја. Обојица су умрли од последица коронавируса. Претходно је од последица инфекције преминуо и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

(Танјуг)

НСПМ