“Прешевска долина” у споразуму Србије и “Косова”?

1100

Председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа, градоначелник Бујановца Шаип Камбери и посланик у Скупштини Србије из те општине Фатмир Хасани упутили су данас иницијативу у којој су позвали на укључивање Прешевске долине (како Албанци зову општине Бујановац, Прешево и Медвеђу) у завршну фазу дијалога између Приштине и Београда.

Иницијатива је упућена високом комесару Европске уније за спољну политику И безбедност Фредерики Могерини, председнику Косова Хашиму Тачију, координаторима државне делегације Косова Шпенду Ахметију и Фатмиру Љимају.

У писмима се тврди да коначни споразум између Косова и Србије „представља прилику да се реше витални проблеми за Албанце из Прешева, Бујановца и Медвеђе“. „Стога, ми, легитимни представници институција Прешева, Бујановца и Медвеђе, тражимо укључивање питања Прешевске долине у процес ове фазе дијалога са циљем постизања правно обавезујућег међународног споразума“, наведено је у допису, уз закључак:

„Укључивање и управљање питањем Прешевске долине у овој фази дијалога представља потребу за дугорочним миром и међу народима на Западном Балкану“.

(Фонет)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ragmi-mustafa-saip-kamberi-i-fatmir-hasani-uputili-inicijativu-federiki-mogerini-i-taciju-traze-ukljucivanje-pitanja-presevske-doline-u-konacni-sporazum-srbije-i-kosova.html