Приштина није спремна на разговоре о формирању ЗСО

218

Одржавање наредне рунде дијалога Косова и Србије на највишем политичком нивоу, заказане за понедељак је за сада неизвесно, рекли су европски извори Радију Слободна Европа и посредно наговестили да је могуће да се уопште не одржи планирани састанак председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Авдулаха Хотија, најављен за 28. септембар.

Разлог за ову неизвесност, према изворима радија, је “неспремност званичне Приштине” да разговара о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову, како су се стране раније договориле.

Лидери су на последњем састанку који је одржан 7. септембра, отворили две теме: финансијска потраживања страна и имовине, као и положај невећинских заједница на Косову.

У оквиру друге теме, председник Србије је покренуо питање ЗСО. О овоме је требало да се расправља на нивоу експерата, да би се лидери поново вратили теми ЗСО на наредном састанку који је био заказан за 28. септембар.

Међутим на експертском састанку који је одржан 17. септембра у Бриселу, косовска делегација је “категорично одбила” да расправља о ЗСО.

Европска страна прихватила је да експерти расправљају прво о финансијама и имовини, као што се и десило 17. септембра, а да се о ЗСО разговара “у наредним данима”, односно пре планираног састанка у понедељак.

Међутим, врло је могуће да ове недеље не буде састанка на нивоу стручњака, стога је и мало вероватно да ће се одржати састанак лидера, 28. септембра.

Након експертског сусрета који је одржан прошле недеље, српска страна је условила наставак дијалога спремношћу званичне Приштине да почне с имплементацијом овог договора који је постигнут 2013. године, а његови детаљи су потврђени 2015. године.

На крају састанка лидера почетком септембра, специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак је најавио нову рунду на највишем нивоу за 28. септембар, подсећа РСЕ.

(Фонет, Радио Слободна Европа)

НСПМ