Проглашено ванредно стање у Србији

459

На територији целе Србије проглашено ванредно стање, рекао је председник Александар Вучић у обраћању јавности. До сада регистровано укупно 48 заражених корона вирусом. Ограничена висина цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава. Забрана јавног окупљања у затвореним просторијама за скупове на којима је више од 50 људи.

20.39 – Српски држављани који долазе из страних земаља мораће да буду 14 дана у изолацији, а они који долазе из жаришта корона вируса 28 дана. Свако нарушавање правила значиће три године затвора.

20.35 – Тренутно се две особе међу оболелима од корона вируса налазе на респираторима и они су у тешком стању. Остали су добро и стабилно, рекао Вучић.

20.34 – Вучић замолио председника Кине Си Ђинпинга за помоћ. Од сутра болнице у којима се лече оболели од корона вируса чуваће Војска. Полиција ће спроводити надзор над онима који су под излоацијом.

20.26 – Од сутра нема школе, вртића и факултета. Дезинфиковаће се сви простори, поручио је председник. Школски програм емитоваће се преко телевизијских канала – РТС3 и РТС Планета.

20.22 – Председник замолио лица старија од 65 година да не излазе из куће. Рекао је да ће се контролисати колико се поштује останак у кућама и да ће, ако кршење буде веће од 0,1 и 0,2 одсто бити донета и обавезујућа одлука о останку у кућама и двориштима.

20.17 – У Србији проглашено ванредно стање, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Обраћање председника Србије

20.15 – Србија је у рату против невидљивог противника, рекао председник Александар Вучић у обраћању јавности.

19.25 – На Косову су потврђена четири нова случаја заразе коронавирусом, па је број укупно заражених порастао на девет.

19.10 – У Палати Србија у току је састанак Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица коронавируса, којим председава Александар Вучић.

18.15 – Председник Александар Вучић састао се патријархом Иринејем у Палати Србија.

18.00 – У Републици Србији је до 18 часова регистровано укупно 48 потврђених случајева Ковид-19, објављено је на сајту covid19.rs. То значи да су од јуче регистрована два нова случаја. Од последњег извештаја тестирано је укупно 15 особа.

17.15 – Забрањена јавна окупљања у затвореним просторијама више од 50 особа.

Влада Републике Србије на данашњој седници донела је Одлуку о ограничењу висине цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Влада је такође донела Закључак којим се забрана јавног окупљања у затвореним просторијама, са 100 људи колико је претходно било дефинисано, смањује на 50 људи.

Влада је упутила препоруку свим суграђанима старијим од 65 година, да посебно ограниче своје кретање и да у што мањој мери излазе из куће, будући да су они најугроженија група становништва.

16.35 – Данас неће бити одржана редовна конференција за медије у 18 сати, али ће подаци о Ковиду-19 бити доступни јавности.

Фото: РТС

15.25 – „Србија Воз“ је саопштила да је привремено обустављен саобраћај возова на граничном прелазу Шид-Товарник, у циљу спречавања ширења болести Ковид-19.

13.09 – Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са представницима Министарства одбране, Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова, безбедносних служби, градске управе Града Београда и других институција које учествују у борби против корона вируса.

12.05 – Председник Вучић председаваће вечерас у 19 часова у Палати „Србија“ састанком кризних штабова за спречавање могућих штетних последица изазваних корона вирусом. Претходно ће се састати са патријархом српским Иринејом.

11.05 – Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио да не треба да изненади било која одлука председника Вучића, било да је реч о ванредном стању или о употреби војске у цивилне сврхе.

09.50 – Председник Александар Вучић разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном.

09.30 – Законом о Војсци Србије регулисано је шта значи одлука о употреби Војске Србије у цивилне сврхе.

08.30 – Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности вечерас у 20 сати, након низа састанака које ће имати током дана.

08.05 – У току ноћи није било узорака за тестирање на корона вирус, саопштило је Министарство здравља.

У Србији током ноћи није било нових узорака за тестирање на корона вирус, саопштило је јутрос Министарство здравља на сајту covid19.rs.

У Србији је јуче потврђено још пет случајева заразе, од 12 људи колико се тестирало. Од тих пет, две особе су хоспитализоване, а остале су у кућној изолацији.

Стање оболелих је стабилно, један пацијент је на респиратору.

Од последњег извештаја, до осам часова, у Институт „Торлак“ није пристигао ниједан узорак на тестирање, саопштило је Министарство здравља.

У „Торлаку“ је до сада тестиранo укупно 268 особa којe су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Председник Србије Александар Вучић данас би требало да донесе одлуку о томе да ли ће бити уведена употреба Војске Србије у цивилне сврхе, сазнаје Танјуг.

Због угрожене безбедности грађана, министар одбране упутио писмени захтев председнику Александру Вучићу о увођењу ванредног стања.

После објављене информације да би у Србији могло да буде проглашено ванредно стање због корона вируса, Вучић је написао: Предаја никада није и неће бити опција за Србију. Борићемо се и победићемо – написао је председник Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 15. 3. 2020)