ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ: Макрон нам руши сан о 2025.

651

ЈОШ један “хладан туш” француског председника Емануела Макрона, жестоког противника проширења, који је поновио да неће дићи рампу за пријем нових чланица, практично “сахрањује” 2025. као годину нашег уласка у ЕУ.

Проширење ЕУ на Западни Балкан, по мишљењу многих, већ је успорено готово до самог заустављања, а додатна кочница је и политика коју од доласка на чело Француске заступа Макрон – да се прво спроведу реформе Уније, па да се тек онда размишља о примању нових држава.

Неуспех европских лидера да се у понедељак договоре ко ће убудуће водити кључне институције ЕУ Макрон је искористио као још један аргумент против проширења, упитавши шта ће им нове чланице кад ни постојећих 28 не може да се сложи.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже, за “Новости”, да је то већ опште познат став француског председника:

– То није ништа ново. Верујем да ће његова посета Србији бити у том смислу значајна да и он чује ставове и размишљања једне земље која предњачи као кандидат за чланство. Очекујем да ће и друге чланице ЕУ које су за одрживу и кредибилну политику проширења која може да се одвија упоредо са процесом унутрашњих реформи ЕУ одважити да буду гласније. Верујемо да ће ЕУ у наредним годинама решити нека од функционалних унутрашњих питања, а да ће наш темпо реформи бити праћен напретком у приступном процесу. Да ли ће чланство бити достижно 2025. или неку годину касније или раније, није кључно питање. Ја верујем да је достижно.

За генералног секретара Европског покрета у Србији Сузану Грубјешић, међутим, 2025. као година нашег уласка у ЕУ је све мање реална:

– Чини се да кад год ЕУ покаже неке своје недостатке, као што је немогућност договора око пет кључних позиција у Бриселу, Макрон за кривце прогласи оне који још нису ни приступили Унији. Додуше, он завршава председнички мандат 2022, а до тада ниједна земља кандидат неће бити спремна за приступање.

Да би Србија ушла у ЕУ за шест година, морали бисмо до 2023. да отворимо и затворимо свих 35 поглавља (тренутно је отворено мање од половине, 17, а два су привремено затворена). Након тога, уговор о нашем приступању мора да ратификује свих 28 чланица, а у неким државама за то је потребан и референдум.

Јадранка Јоксимовић

ПАРАФ НА СПОРАЗУМЕ

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић разговарала је у уторак са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем и поручила да ће предстојећа посета председника Макрона бити додатан подстицај за интензивирање и јачање сарадње двеју земаља на политичком и економском плану. Посета Србији ће бити и сигнал француским компанијама да више улажу у Србију, навела је Брнабићева. Амбасадор Мондолони упознао је премијерку са споразумима који су у припреми, а за које се очекује да буду потписани током посете Макрона.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:804038-ПУТ-СРБИЈЕ-КА-ЕУ-Макрон-нам-руши-сан-о-2025