Рада Трајковић: Весељи одиграо кључну улогу у оставци Харадинаја; Марко Јакшић очекује укидање или суспензију такси

331

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је одиграо најважнију улогу у оставци Рамуша Харадинаја, изјавила је за ФоНет председница Европског покрета Срба са Косова и Метохије Рада Трајковић, уз оцену да је и позиција Хашима Тачија “на леду.”

Трајковић је рекла да је Весељи, вероватно, проценио да би за њега било најбоље да Харадинај оде у Хаг, а да он прихвати одговорност за стабилност ситуације у односу на Београд.

“Харадинајева оставка је порука међународне заједнице многим лидерима, и у Београду и у Приштини, да морају да испуњавају дата обећања, па не искључујем сличну будућност за још неке политичаре”, рекла је Трајковић.

Она очекује расписивање избора у року од 45 дана и према њеним сазнањима већ се воде разговори унутар албанских партија да они буду одржани што пре, како би се обезбедила већина без Српске листе.

Марко Јакшић очекује укидање или суспензију такси

Можемо рећи да је оставка Рамуша Харадинаја изненађење, мада се већ неко време “шушкало” да нас очекују ванредни избори на Косову, изјавио је за ФоНет бивши одборник листе “Србија, демократија, правда – Оливер Ивановић” Марко Јакшић и оценио да очекује укидање, или суспензију такси.

Он је рекао да се на Косову знало да ће “нека велика зверка” бити позвана на одговорност и да се у јавности углавном причало да би то могао бити Хашим Тачи или Кадри Весељи.

“Рано је и незахвално анализирати и давати прогнозе, али сам уверен да ће таксе бити укинуте, или суспендоване, јер то су очекивања међународне заједнице и већ десет месеци оне представљају главну препреку за дијалог између Београда и Приштине”, рекао је за ФоНет Јакшић.

Он је објаснио да је кључно у целој ствари управо то што је Весељи рекао да таксе морају бити укинуте.

Поруке међународне заједнице су све време биле јасне и од косовских власти се очекивало да укину таксе, оценио је Јакшић и додао да је садашња ситуација резултат притиска европских, али и америчких званичника.

(Н1)

 

http://www.nspm.rs/hronika/rada-trajkovic-veselji-odigrao-kljucnu-ulogu-u-ostavci-haradinaja-marko-jaksic-ocekuje-ukidanje-ili-suspenziju-taksi.html