Рамуш Харадинај: Нико у САД није за поделу Косова

341
Рамуш Харадинај (Фото: Бета)

На граници Косова се дели граница утицаја Америке и Русије и ми смо на линији фронта. Убеђен сам да је Америка увек са Косовом, изјавио премијер тзв. Косова у оставци

Рамуш Харадинај је на конференцији за медије рекао да погрешне сугестије нису слане само са српске стране већ и са косовске стране, преноси приштинска кабловска телевизија Клан Косова.

„Постоје два света – Србија са њеним савезницима који раде против нас и наш свет који одвраћа Србију на унутрашњем плану. Не зависимо од Србије нити нам је потребно навијање Србије за унутрашња питања Косова. Избегли смо поделу Косова и сваки аспект слабљења Косова“, казао је Харадинај.

Упитан да каже шта мисли о одласку Џона Болтона са функције саветника за националну безбедност америчког председника, Харадинај је рекао да има поштовања према њему, да је био укључен у многе глобалне теме.

„Што се тиче питања Балкана и Косова ја мислим да су се грешке догађале на Балкану а не у Вашингтону“, казао је Харадинај.

Према њему погрешне сугестије у Вашингтон су одлазиле са Балкана, „разуме се од председника Србије Александра Вучића“, јер је његов државни интерес подела Косова, али, како је рекао, грешака је било и од „стране других“.

„На граници Косова се дели граница утицаја Америке и Русије и ми смо на линији фронта. Убеђен сам да је Америка увек са Косовом. Нико у Америци није за поделу Косова. Америка је увек била уз Косово, али су сугестије са Балкана биле погрешне“, казао је одлазећи косовски премијер.

Харадинај је поновио да ће се такса од 100 одсто за робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине укинути међусобним признањем.

„Србија може наставити да се скрива иза таксе, али последице неће осетити само Косово“, казао је Харадинај.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 9. 2019)