Рамуш Харадинај: Позвао ме је Макронов саветник, очекујем да ће у септембру бити одржан састанак у Паризу по договору Ангеле Меркел и Емануела Макрона

871

Премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио да су позиције Косова у дијалогу за нормализацију односа са Србијом ослабили досадашње руководство и партијски лидери. Он је навео да се очекује да ће састанак, о ком су се договорили немачка канцеларка и француски председник, одржати у Паризу у септембру. Додао је и да га је позвао макронов саветник.

Он је за телевизију КТВ рекао да “изјаве лидера политичких странака, њихове позиције, чак и различите од оних у јавности и на затвореним састанцима”, чине да Косово “изгледа инфериорно у односу на Србију”.

Према његовом мишљењу, Србија чини све да ослаби Косово, док и локални косовски лидери то исто чине са своје стране.

Харадинај је рекао да треба заједничка изјава косовских лидера да нема укидања таксе пре него што буде призната независност Косова.

“Ако то урадимо, уверавам вас да добијамо признање. Добијамо услов за признање од Србије. Нец́е бити замрзнутог сукоба читавог живота или било каквог могуц́ег рата”, казао је он.

Косовски премијер каже да је одлуком о увођењу таксе зауставио поделу Косова, али да неће наставити дијалог без политичког консензуса.

Одговарајући на оптужбе да избегава да остварује уставне обавезе да води дијалог, Харадинај каже да дијалог никада неће водити само он и да то треба радити заједно са представницима парламентарних странака.

“Одбио сам да учествујем у дијалогу о подели, Могеринијев дијалог и ја сам то заиста успео”, рекао је он и додао да је обавеза парламентарних политичких странака да постигну консензус.

Косовски премијер је потврдио да ће у септембру бити одржан састанак у Паризу како су се у Берлину договорили Ангела Меркел и Емануел Макрон. “Очекује се да ће се то догодити у септембру. Позвао ме је саветник председника Макрона”, рекао је Харадинај.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ramus-haradinaj-pozvao-me-je-makronov-savetnik-ocekujem-da-ce-u-septembru-biti-odrzan-sastanak-u-parizu-po-dogovoru-angele-merkel-i-emanuela-makrona.html