Реновирани Трг Републике је опасан по здравље

206

Др Жељко Раниловић, из Службе за кућно лечење Дома здравља Земун у ауторком тексту објавељном у листу Данас, упозорава да је реконструисани Трг републике опасан по здравље.

“Ако ставимо по страни дизајн и изглед Трга републике, желим да као лекар истакнем колико је овај концепт опасан по здравље људи и био вам захвалан да објавите и у електронском и у штампаном издању”, пише др Раниловић.

“Током врелих летњих месеци особе које болују од епилепсије неће смети да пређу преко Трга републике, јер када се нађу под отвореним сунцем, са високим нивоом УВ зрачења, прети велика опасност да им фотостимулацијом буде испровоцоиран епи напад. Ову опасност вишетруко повећава врео бетон који који је свуда около. Такође, астматичарима ће бити строго забрањено да проводе време на тргу, јер због изразито сувог и врелог ваздуха, са ниском концентрацијом кисеоника, могуће је испровоцирати астматични напад. За кардиолошке болеснике у летњим месецима само један пролазак кроз трг може се завршити фатално, због нагло настале генерализоване вазодилатације (ширења) свих крвних судова, попуштања срца и кардиогеног шока са смртним исходом”, упозорава доктор.

“Kао лекар, апеловао бих на све грађане да ако могу нађу алтернативни пут до својих одредишта, а ако немају алтернативу, током проласка кроз трг обавезно носе флашу са водом са високим садржаје електролита натријума, калијума, калцијума и магнезијума, и поларизоване наочаре за очи”, написао је др Раниловић.

Недељник.рс

Србија данас