Реџеп Тајип Ердоган: Аутопут Сарајево-Београд ће имати огроман значај за јачање сарадње и повезивање у региону; Ана Брнабић: У плану изградња аутопута ка Приштини, Тирани и Драчу

473
Members of the Bosnian presidency Zeljko Komsic, left, and chairman Milorad Dodik, second right, stand with Turkey's president Rejep Tayyip Erdogan, second left and Montenegro's president Milo Djukanovic, right, as they pose for a group photo at the beginning of the South-East European Cooperation Process at Mt. Jahorina, Bosnia, Tuesday, July 9, 2019. (AP Photo/Darko Bandic)

ЈАХОРИНА – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас на Јахорини да је аутопут Сарајево-Београд „пут мира” и да ће имати огроман значај, посебно за јачање сарадње и повезивање у региону.

„Потписали смо потребне меморандуме и са босанском и српском страном и планирамо да у најскорије време почнемо изградњу како бисмо повећали нашу конкурентност у доба глобализације. Морамо да развијемо нашу економску сарадњу”, рекао је Ердоган на пленарној седници Процеса сарадње у Југоисточној Европи на Јахорини.

Он је истакао да је процес сарадње у југоисточној Европи допринео интеграцијама земаља западног Балкана у евроатланске институције и да ће Турска наставити да подржава ове земље на том путу.

Поручио је да ће се одлуке Европске уније у вези са преговорима о чланству са Северном Македонијом и Албанијом директно одразити на будућност региона, те да је изузетно важно да се преговори одвијају у предвиђеним оквирима, јер ће у супротном нарушити мир, стабилност и односе са ЕУ.

„У последње време видимо да је политика проширења блокирана од стране неких популистичких кругова. Негативни правци поделе и дискирминације који се шире континентом у последње време представљају опасност за будућност и потенцијал региона”, поручио је Ердоган.

Турска ће 2020. године почети своје председавање ПСЈИЕ-ом, а Ердоган истиче да ће главни циљеви бити јачање регионалне заштите, миграције, повећање квалитета људских ресурса, проширење комуникационих и транспортних рута у региону, итд.

Међу стратешким циљевима је, наводи Ердоган, подизање на највиши ниво могућност комуникација и транспорта на Балкану.

Према његовим речима, у време дигитализације, од важности је да се развијају дигиталне мреже у оквиру држава чланица ПСЈИЕ-а.

„Веома је важно да постанемо регион који ће подстицати технолошки развој, који најављују економски услови 21. века”, рекао је Ердоган, преноси Танјуг.

Брнабић: Европска перспектива суштински важна за регион

ЈАХОРИНА – Европска перспектива је суштински важна за регион, који неће бити ни миран ни стабилан, док све земље не постану чланице ЕУ, али државе истовремено морају међусобно да се повезују, како би регион био предвидљив и дао сигнал унији да смо спремни да постанемо њени чланови, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Брнабић је, обраћајући се на пленарној седници ПСуЈИЕ на Јахорини, истакла да је за Србију ЕУ пре свега мировни процес, који је обезбедио до сада најдуготрајнији мир, какав је потребан и у региону Западног Балкана.

Она је поновила да Србија подржава и апелује на ЕУ да у што краћем року донесе позитивну одлуку о отварању преговора са Албанијом и Северном Македонијом, јер је то важни за цео регион.

Подсетила је да ће у септембру у Београду бити отворено седиште Транспортне заједнице и позвала све учеснике да присуствују том догађају.

Такође, навела је да је Србија завршила градњу јужног крака Коридора 10, те да ће до септембра бити завршен и источни крак према Бугарској, као и да ће до краја јула почети изградња аутопута ка БиХ.

Подсетила је такође, да је у плану изградња аутопута ка Приштини, Тирани и Драчу, који ће, казе, бити један од основних праваца који ће дати и људски и политички сигнал.

Најавила је и наставак рада на железничком и енергетском повезивању у региону.

Брнабић је као добар пример сарадње истакла Коморски инвестициони форум, као регионалну привредну комору.

Са друге стране, подвукла је да Приштина од новембра прошле године директно крши ЦЕФТА споразум, када је увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

Последица је по први пут у последњих седам година смањена трговинска размена у целом региону.

„То је унело и додатно неповерење у доста ровите односе у региону, приметила је премијерка Србије.

Такође, указала је на политичке импликације које успоравају инфратструктурне пројекте, који су важни за квалитет живота грађана.

Као пример, навела је мост Љубовија — Братунац, који каже, грађани виде, али не могу да га користе, јер нема позитивне одлуке о отварању граничних прелаза, чк ни привремених.

„Имамо мост, људе који га сваки дан виде и не могу да га пређу. Молим вас, пошто се свака два месеца виђамо региона, да не правимо политичке глупости. Дајте да донесемо одлуку да отворимо макар привремени гранични прелаз. Зашто смо сви овде, ако такву ствар не можемо да урадимо”, упитала је Брнабић.

Поновила је да ЦЕФТА споразум суспендован, а подсетила је и на недавни инцидент у Валони, када је састанак прекинут јер су представници Приштине флашом гађали представника Србије.

Додала је да је Србија сагласна са иницијативом за формирање комисије која ће се бавити питањем границе и имовине, јер су и то важна питања, која наносе штету свима, ако се не решавају билатерално, већ путем арбитраже.

Пример за то је, каже, Лука Апатин, за коју постоје заинтересовани партнери, али нико неће да инвестира док то питање не реше Србија и Хрватска.

Такође, навела је да Србија подржава и Комисију за питања миграција, али је додала да у то треба укључити и ЕУ, јер питање миграната није регионално, будући да мигранти у земље региона улазе из ЕУ и иду даље у ЕУ.

„Сами не можемо, потребна је заједничка европска политика ка миграцијама и ми ћемо то подржати”, закључила је Брнабић, преноси Танјуг.

(Политика)

 

http://91.222.7.144/hronika/redzep-tajip-erdogan-autoput-sarajevo-beograd-ce-imati-ogroman-znacaj-za-jacanje-saradnje-i-povezivanje-u-regionu.html