Сбербанка продаје Агрокор у првој половини 2019.године

227

Александар Веђахин, први потпредседник Сбербанке, потврдио је данас, одговарајући на питања новинара у Давосу, да та руска банка планира да прода свој удео у Агрокору од 39 одсто у првој половини ове године, извештавају хрватски медији.

Наводе да је ту вест објавила агенција РИА новости, а пренео “Блумберг”.

“Јасно је да руска банка у преговорима с инвеститорима, као и с актуелним повериоцима – власницима Агрокора покушава да постигне најбољу цену за своје деонице, али се чини да Веђахин својом изјавом смањује маневарски простор за Сбербанку”, пише Јутарњи лист.

У том контексту напомиње да “када продавац најави да жели да прода свој ‘производ’ до одређеног датума, тада купац зна да се продавцу јако жури и може смањити цену тог производа”.

“Осим, наравно, ако је први потпредседник руске банке желео да пошаље поруку инвеститорима да има довољан број интересената који дају добре понуде, па ‘ко први девојци његова девојка'”, додаје Јутарњи.

У тексту даље пише да се све то, међутим, догађа у ситуацији када још увек није довршена имплементација нагодбе поверилаца Агрокора и када трају преговори око рефинансирања ролл-уп кредита вредног 1,06 милијарди евра.

Имплементација нагодбе поверилаца би требало да буде готова до краја марта ове године, поручили су из Агрокора, а ролл-уп кредит би требало да буде рефинансиран од априла до јуна.

“Проблем је у томе што ће Агрокор до тада плаћати ефективне камате за ролл-уп у износу од 14 посто, што је деструктивно по компанију, и у концерну се надају да ће успети значајно да спусте износ камате”, наводи хрватски лист.

Портал Индеx.хр подсећа да је Максим Полетајев, саветник председника управе Сбербанке, прошлог месеца изјавио за Ројтерс да Сбербанка разматра понуде потенцијалних купаца Агрокора.

Он је тада рекао да је Сбербанка већ почела да добија понуде за свој удео од различитих фондова из САД-а, Канаде и Велике Британије.

“Све ће зависити од цене, за сада разматрамо понуде”, казао је Полетајев.

Такође је рекао да је Сбербанка у разговорима с разним инвеститорима који би могли да учествују у рефинансирању Агрокоровог дуга.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:773440-Сбербанка-продаје-Агрокор-у-првој-половини-2019-године