Скоро половина грађана Косова спремна да се одсели у иностранство

262

Према истраживању Групе за правне и политичке студије 48,4 одсто грађана је спремно да оде са Косова, преноси Коха.

Како наводи тај медиј, на основу података истраживања спроведеног ове године, у којем је испитано 1.065 грађана Косова, ГЛПС је објавио забрињавајућу статистику.

Извештај показује да је у том погледу стање горе него 2015. године када је забележен велики одлив косовских грађана у иностранство.

У овогодишњем истраживању, грађани су упитани о резултатима пандемије, како би се видело да ли су последице пандемије утицале на спремност грађана за миграцију.

„Према истраживању 48,4 одсто испитаника је спремно да се одсели“, каже се у извештају ГЛПС.

Статистике Евростата показују да се број тражилаца азила међу становницима Косова значајно смањио у 2019. години, у поређењу са 2015, са 73.000 захтева на 2300.

Резултати овогодишњег истраживања показали су и да би више од 60 посто грађана, који желе да оду, размотрило сталну миграцију.

Резултати показују да су недостатак наде у економску, политичку и социјалну ситуацију главни разлози жеље за одласком.

Већина испитаника који су спремни на миграцију криве владу и странке, приказујући неуспјех институција да испуне очекивања грађана.

„За разлику од претходних анкета, три главна разлога која би наговорила појединце да не мигрирају су боље могућности запошљавања и достојанствене зараде, политичка стабилност и побољшана економска ситуација“, наводи се у извештају.

Испоставило се да је спремност за напуштање већа код мушкараца него код жена. Подаци показују да су млађи узрасти спремнији за одлазак.

Према ГЛПС, највећа спремност за миграцију је у Приштини са 56 процената.

У погледу образовања, спремност за миграцију већа је међу онима који имају средње образовање и студентима.

Појединци са нижим примањима, између 150 и 300 евра, категорија су с највећом спремношћу за одлазак.

Око 43,7 посто грађана који имају лична примања од 900 до 1200 евра спремно је да мигрира, а за то криви углавном политику.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 23. 12. 2020)