„Скупштина Косова“ усвојила Нацрт закона о војној полицији Косовских безбедносних снага

56

Посланици скупштине у Приштини усвојили су Нацрт закона о војној полицији Косовских безбедносних снага (КБС), који ће бити примењиван на војно особље, цивилно особље КБС-а и Министарства одбране, грађане или странце, чије активности нарушавају или ометају Косовске безбедносне снаге. За Нацрт закона у другом читању гласала су 74 посланика.

Војна полиција (ВП), према нацрту закона, има јурисдикцију на територији Косова и у мисијама у иностранству у подршци КБС-у.

Пружа полицијске услуге и борбену подршку КБС у земљи и иностранству у испуњавању њихове мисије.

“Врши своја овлашћења у касарнама или на подручјима деловања у којима делује КБС, у просторијама Министарства одбране (МО), ван касарне против особља КБС-а и МО, и лица која крше законске налоге ВП-а. ВП врши своју власт над свим војним и цивилним ентитетима, локалним и страним, са или без држављанства, који својим деловањем угрожавају активност КБС-а унутар и ван Косова”, наведено је у нацрту.

Војна полиција је “овлашћена да користи силу, ватрено оружје, алате и опрему у својој употреби, у складу са принципима пропорционалности и нужности, како би испунила овлашћења и дужности у складу са важећим законодавством. У складу са овим чланом, министар одбране доноси подзаконски акт”.

Такође има право да ограничава кретање, зауставља, хапси и прати особе.

Парламент у Приштини усвојио је у децембру 2018. године закон који регулише десетогодишњу трансформацију КБС-а у војску, без промене назива.

(РТС)

НСПМ