Славиша Ристић: Срби треба да бојкотују косовске изборе, “Српска листа” може да гарантује само да ће им будућност бити у независном “Косову”

108

Док народни посланик Славиша Ристић сматра да је требало да Срби бојкотују изборе на КиМ, некадашњи потпредседник Скупштине Косова Петар Милетић се не слаже с тим, мада каже да због притисака за Србе то нису избори, већ именовање људи из Српске листе. “Догодило се први пут да је изговорено нешто из Београда што никако није смело да се деси – да свако онај ко не буде гласао за Спрску листу може да остане без плате, без пензије из Србије, што је најфлагрантније кршење изборних правила”, каже. И Милетић и Ристић против су разграничења.

Некадашњи потпредседник Скупштине Косова и члан Председништва ПСГ Петар Милетић, осврћући се на ток кампање, каже да је она, ако говоримо о Србима, била агресивна и прљава. “Догодило се први пут да је изговорено нешто из Београда што никако није смело да се деси – да свако онај ко не буде гласао за Спрску листу може да остане без плате, без пензије из Србије, што је најфлагрантније кршење некаквих изборних правила. На терену, како се чује, то се такође дешава – директори домова здравља, директори школа, институције из Србије позивају своје запослене и стиксају их да гласају за Српску листу. Косовски изборни систем дозвољава политички плурализам и било би поштено да су пустили људе на Косову да изаберу између тих људи који учествују на изборима, оне у које имају највише поверења да ће их најбоље заступати пред косовских институцијама, који имају идеје, програме, планове који се уклапају у интересе бирача. Овако то нису избори, то ће бити именовања ових људи из Српске листе. Евентуално, могуће да с промува један или два с неке друге листе. Прилично мучно што се Срба тиче”, оцењује Милетић.

Посланик у Народној скупштини из Зубиног Потока, који је био и на челу те општине, Славиша Ристић каже да трвења која постоје између српских странака Приштини очигледно одговарају.

Српска листа заправо јесте СНС, односно њихов одбор на Косову. Нема ниједан функционер који није члан СНС, само се по косовском систему не могу тако звати

Међутим, према његовом мишљењу, за оног ко мисли да поштује Устав Републике Србије ово треба да су непостојећи избори. Оног тренутка кад је Косово једнострано прогласило независност, каже Ристић, нико у Србији од власти није смео да позива Србе да учествују на изборима. “Не можемо рећи ми не признајемо Косово, а желимо да учествујемо на изборима који ће правити институције те тзв. државе коју наводно ми не признајемо. Имамо једну шизофрену ситуацију да председник Републике Србије, који наводно не признаје независност Косова, позива Србе да на њима учествују и не само да позива, већ се види на терену да се и прети људима, у јавним установама, предузећима… Људи ће, нажалост, морати да изађу на те изборе и да гласају за Српску листу, која наводно у име неког јединства, у име очувања Срба и везе грађана са КиМ са државом Србијом, учествује на сепаратистичким изборима. Да има независних судова, независног и слободног тужилаштва, независног и слободног Уставног суда, одавно би се Александар Вучић нашао у том процесу за кршење Устава Републике Србије. Нажалост ми то данас немамо”, наводи Ристић.

Сматра да Вучић, како је рекао, агресивном пропагандом жели да прикрије све, како би завршио посао који је, како наводи, обећао међународним представницима који су га довели на власт – да у наредном периоду потпише правно-обавезујући споразум. Према његовом мишљењу, то неће бити ништа друго него предаја КиМ. И то уз “тврдњу да ми немамо ништа, али да бисмо неким наводним разграничењем нешто добили – како он (Вучић) мисли, пар села у општини Лепосавић”.

Наводи да треба да се прави разлика између косовских избора, после једностраног проглашења и пре тога, кад је управу имала међународна заједница преко Унмика.

Ристић је рекао да се осећа притисак на Србе не само у централном и јужном Косову, него последњих година и на северу Косова и то, како каже, “условно речено од Вучићевих људи”, а “заправо криминалних структурта које доле владају”.

Упитани о данашњем састанку Вучића са представницима Српске листе, Милетић каже да је то највећи адут кампање. Он додаје да је практично Вучић носилац те листе и да то заправо јесте СНС, односно њихов одбор на Косову. Нема ниједан функционер који није члан СНС, само се по косовском систему не могу тако звати, рекао је Милетић.

Ристић каже да Српска листа једино може Србима да гарантује, нажалост, да ће им будућност бити у независном Косову. “Српска листа помаже да Вучић да замајава народ на КиМ да они наводно чувају државу Србију на подручју КиМ. Чувају је на такав начин што учествују у Влади Косова”, каже Ристић.

Истраживачки портал КРИК објавио је фотографију насталу пре две године на једној јахти у Црној Гори, на којој се налазе председник Српске листе Горан Ракић, Милан Радоичић и актуелни косовски министар спољних послова Беџет Пацоли. Ристић се осврнуо на то и рекао да то није чудо јер су они “коалициони партнери. Они су се тада вероватно фотографисали приликом формирања претходне владе, каже Ристић који је уверен да таквих фотографија има још и да ће се опет састајати и око формирања будуће. “Све је то једна фарса чији је циљ да се прикрије Вучићева издаја коју спрема за простор Косова и Метохије”.

Милетић каже да се и он виђао, као потпредеседник Скупштине, са Пацолијем, Тачијем и Харадинајем, али подвлачи – у институцијама, а не по јахтама. Пробле не види у тим састанцима, него у том односу према другима. “Јер кад се Рашић обрати на албанском онда си издајник, а кад седиш на јахти, онда си патриота. То је лицемерно”.

Српска листа помаже да Вучић да замајава народ на КиМ да они наводно чувају државу Србију на подручју КиМ. Чувају је на такав начин што учествују у Влади Косова

Милетић каже и да Српска листа нема ниједан политички резултат, инфраструктурни или економски резултат, и да ни на један начин нису оправдали своје учешће у косовским институцијама. Сами су прокламовали циљ да ће формирати ЗСО и где је ЗСО, пита. Зашто су дозволили себи циљ који не могу да испуне, додаје.

Ристић каже да је једина нада за Србе био бојкот избора, подсећајући да су Албанци годинама бојкотовали изборе у Србији, уз чињеницу да су за то имали подршку међународне заједнице. Али, како додаје, они су тим бојкотом данас у ситуацији да могу да уцењују.

Упитан о циљу да Српска листа освоји свих 10 мандата, Милетић каже да уопште није важно да једна листа освоји све, додајући да Срби своју снагу у парламенту не црпе из броја. “Проблем је у томе што они не знају како да се изборе за права Срба у косовском парламенту”.

Није сагласан с Ристићем да треба бојкотовати изборе, сматра да треба снажније изаћи на све.

“Разграничење – једна од најопаснијих ствари које Вучић спрема”

Ристић наводи да је на Косову могуће само институционално разграничење, не територијално, у ком би Срби имали своје аутономне институције кад је у питању њихова правна и физичка заштита, образовање, социјалне заштита. Ми смо, наша држава, посебно Александар Вучић, посебно након Бриселског споразума, ми смо потпуно предали све то у албанске руке и зато је тај албански уцењивачки капацитет толико велики, казао је Ристић.

“Разграничење може да буде једно од најопаснијих ствари које нам Вучић спрема. Питање територије није ствар по којој ми треба да се одеређујемо. Ми треба да се одређујемо по питању људи, треба да нас занима положај Срба на Косову, треба да нас занима положај културне баштине, манастира, цркава, имовина – приватна и друштвена, нестали и киднаповани, право на језик, право на рад”, каже Милетић.

Ристић додаје да је је разграничење погубна политика. Враћајући се на питање о 10 мандата у Скупштини Косова, Ристић каже да је “Вучићу потребан хор са што већем бројем чланова који ће, кад буде притеран да направи чин предаје Косова, да иза тога има људе који ће бранити његову издају”.

Ристић, говорећи о надметању у кампањи између албанских партија, каже да ће владу Косова, ипак, правити међународна заједница, пре свега САД, а да ће Срби нажалост – било да Српска листа добије свих 10 мандата или не – служити само као декор у тој влади.

Милетић каже да је несумњиво да САД имају јак утицај. Неизвесност на косовским изборима, кад су у питању албанске партије, види због тога што су у питању превремени избори, који су дошли јер Харадинај није желео да укине таксе, а био је под јаким међународним притиском, а и добио је позив у Хаг. Сматра да ће Самоопредељење бити победник избора, сматрајући да је требало да направе коалицију са ЛДК, што би победу учинило извеснијом.

(Н1)

 

http://www.nspm.rs/hronika/slavisa-ristic-srbi-treba-da-bojkotuju-kosovske-izbore-srpska-lista-moze-da-garantuje-samo-da-ce-im-buducnost-biti-u-nezavisnom-kosovu.html