Слобода је српска највећа вредност

355
Зоран Чворовић (Извор: Лична архива)

Зоран Чворовић

Проф др Зоран Чворовић, члан Покрета за одбрану косова и Метохије био је гост емисије „Агора“, на јутјуб-каналу Народне телевизије „Снага народа“.

На самом почетку емисије Чворовић је истакао да „као народ морамо бити кадри да дамо одговор у будућим догађајима који нам се приближавају а који су по много чему пресудни за српски народ“; у супротном „неће нас бити.“

Увек смо пред собом имали једноставну алтернативу. Без много избора. Постојала су два избора: или ћемо се исписати из дугог националног тока који је зачет са Светим Симеоном и Светим Савом, а крваво потврђен са Лазаревим опредељењем на Косову, и остати у том народу; или ћемо се нажалост, као многи из нашег народа, исписати из тог светог тока и постати трајни конвертити и оснивачи некаквих нових псеудополитичких нација.

Ни данас немамо избора као што га нисмо имали ни 1389. ни 1914. ни 1941.

Гаврило Принцип и Косовски завет

Гаврило Принцип је пуцао у Франца Фердинанда дубоко, као и остали Младобосанци, укорењен у Косовском, Видовданском завету. Младобосанци су се напајали на Видовданском завету.

Слобода је српска највећа вредност. Управо свестан вредности слободе Гаврило је пуцао на тиранина, који се налазио на српској земљи.

О Југославији

Југославија није била ништа друго него прилика да непостојећи и постојећи, али недржавотворни народи, на основу српске територијалне и правне баштине сачине своје државе. То се најбоље види на примеру Хрвата. Хрвати су обе Југославије користили како би формирали елементе за будућу независну државу.

О српској нацији

Српска национална идеја је формирана на светосавском и светолазаревском темељу и њена основа јесте Завет. Српска нација није формирана као политичка нација у деветнаестом веку. Она је формирана у оквиру аутокефалне Цркве, као и све нације у православним земљама. Нетачно је када се западни шаблон пребацује на православни исток. На Западу нације су формиране у XVIII и XIX веку, када је срушен папски религијски империјализам. На православном Истоку нације настају са аутокефалним Црквама. Тада настају национални светитељи, национална књижевност, национална правна дела као Законоправило. Српска нација је пре свега духовна категорија, као и руска, а не секуларна политичка нација.

Поцепано друштво није кадро да идентификује своје националне циљеве, а камоли да их оствари.

О Косову и Метохији

Званичну политику војне неутралности чува нерешено Косовско питање. Нерешено Косовско питање подиже „геополитичку цену“ српском народу. Оног тренутка када се буде затворило Косовско питање цена овог простора апсолутно пада, и не само овог простора и не само народа него и појединачне имовине сваког од нас.

После завршеног Косовског питања ствари мора да се врате на стање пре деведесетих и када је у питању и Босна и Херцеговина. Процес придруживања Европској унији и Србију оставља без Косова и Метохије, а укида Републику Српску.

Литије су као својеврсни народни референдум у Црној Гори допринеле да се пробуди национална свест код Срба и у другим српским земљама, а пре свега у Србији. Надахнут литијама формиран је, ја користим прилику да обавестим ваше гледаоце, Покрет за одбрану Косова и Метохије који ће у наредним данима бити опомена свима онима који буду, не дај Боже, покушали да изврше коначну ампутацију Косова и Метохије.

Покрет ће се потрудити да буде брана таквој одлуци. У Покрету су се окупили људи који су пре свега јасно Срби свесни и поносни на своје порекло, а уз то су доказани у својим струкама. Покрет је ових дана формирао свој Правни савет у коме су поред мене и декан Правног факултета Универзитета у Новом Саду Бранислав Ристивојевић, један уставни правник Слободан Орловић, са новосадског правног факултета, проф. Вуковић, кривичар са Правног факултета у Београду и проф. Челић, са Правног факултета у Приштини. Покрет је спреман да разобличи сваку противуставну радњу оних који се буду у будућности усудили да спроведу у дело оно што називају „разграничењем“. Покрет ће свим својим снагама покушати да позове народ да одбрани оно што јесте дужност сваког грађанина Србије, да одбрани своју државу.

О конвертитима, односима са Западом и Русијом, Босни и Херцеговини и Републици Српској, Европској унији и другим темама погледајте целу нову епизоду емисије „Агора“ овде.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 28. 8. 2020)