Спасени заробљени рудари у Трепчином руднику

750

Сви рудари који су били заробљени више часова у руднику Трепча спасени су након што је обезбеђен алтернативни извор електричне енергије, јавили су косовски медјии.

Алтернативни извор струје је обезбеђен у сарадњи са Косовском електроенергетском корпорацијом (КЕК). Сви радници су у добром здравственом стању, потврдио је за Кљан Косова директор Трепче Џевдет Тахири.

У Трепчином руднику јужном делу Косовске Митровице заробљено 100 рудара

У Трепчином руднику у јужном делу Косовске Митровице, заробљено је 100 рудара, потврдио је председник Синдиката радника Трепче Шућури Садику за приштинске медије. Рудари се налазе на дубини од 700 метара и нису у животној опасности зато што је вентилација добра, каже Садику.

Рудари рудника Стари трг остали су заробљени после квара електричне мреже, јављају приштински медији. 26 рудара спасено.

“Коха” јавља да је 26 рудара око 15х изашло из рудника. “Газета” пак наводи да је 29 рудара спасено.

Представник синдиката рудара тврди да нису у животној опасности, те да се ради на спасавању рудара, преноси РТС.

“Да, истина је. Остали су у руднику. Прва смена је обављала послове. И догодило се шта се догодило, изгорео је главни трафо који снабдева рудник струјом. Тренутно су у руднику. Нису животно угрожени. У контакту смо, вентилација је добра. Унутра је око 100 људи. Налазе се у регији 11 на дубини од око 700 метара. Око 100 рудара остало је на осмом, деветом и десетом нивоу. Стручњаци се труде да, макар привремено, оспособе електричне инсталације како би извукли рударе из јаме”, рекао је Садику за Газету експрес, преноси КоССев.

Навео је да траже алтернативни начин управљања лифтом како би извукли рударе.

“Нису у животној опасности. Радимо на тражењу алтернативног решења извлачења из рудника док лифт не проради”, закључио је.

Вест је за Газету експрес потврдио и директор главног одбора Трепче, Ардиан Суља. Рекао је да је ситуација под контролом и да ће ускоро наћи решење.

“Истина је, зато што је изгорела трафо станица, рудари су остали заробљени у руднику. Али ситуација је под контролом и биће брзо решена на другачији начин”, рекао је Суља.

Садику је рекао да су екипе спасилаца у сталном контакту са рударима, као и да њихови животи нису угрожени, јер рудник има природну вентилацију.

Рекао је да су ван опасности и да се та област редовно вентилише. “Ваздух се редовно вентилише, комуникација са рударима је функционална,“ закључио је Суља.

До овог инцидента је дошло након што је изгорела трафо станица која Трепчу снабдева струјом.

Рудник Стари трг је део Комбината Трепча.

(Коссев, Б92, РТС)

 

http://www.nspm.rs/hronika/u-trepcinom-rudniku-juznom-delu-kosovske-mitrovice-zarobljeno-100-rudara.html