Србија блиски партнер НАТО!

627

Србија нема циљ и не стреми да уђе у НАТО, Србија сама доноси одлуке, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу за Глас Америке.

На Србији је да одлучи какву врсту телекомуникација жели да има и како жели да организује своју цивилну инфраструктуру, изјавио је Столтенберг за Глас Америке одговарајући на питање о забринутостима у вези са кинеском улогом у региону, када је реч о новој 5Г технологији.

Столтенберг је рекао да земље које су чланице НАТО-а, или теже да се прикључе НАТО-у, као што је Северна Македонија, морају да задовоље стандарде, међу којима је и безбедан и сигуран начин комуникације.

Постоје захтеви који морају да се испуне када је реч о цивилној инфраструктури и телекомуникацијама, као што је 5Г технологија, додао је Столтенберг, али и нагласио да се ти захтеви не односе на земље које нису чланице.

“Можемо да их замолимо, или да их посаветујемо, али на Србији је да одлучи какву врсту телекомуникација жели да има и како жели да организује своју цивилну инфраструктуру. Ми поздрављамо чињеницу да је Србија блиски партнер НАТО-а. Ми сарађујемо са Србијом. Недавно смо имали једну од наших вежби цивилне приправности у Србији. А и ја сам посетио Београд, састао се са председником Србије. Он и ја смо отворили смо ту вежбу, која показује да радимо заједно”, рекао је Столтенберг.

(VOA)

http://www.nspm.rs/hronika/jens-stoltenberg-pozdravljamo-cinjenicu-da-je-srbija-bliski-partner-nato.html