Србија, земља јефтине радне снаге или добра адреса за инвестиције?

391

Шта су предности српског тржишта које треба да привуку стране инвеститоре? Према сајту Развојне агенције, то је између осталог јефтина, а квалификована радна снага. Међутим, председница Владе тврди да Србија више није земља јефтине радне снаге, а на питање зашто онда агенција поручује супротно, премијерка нема одговор.

Недеља. У Машинској школи у Панчеву нема наставе, али су ученици ту, дочекују битну гошћу, која има охрабрујућу поруку за њих – будућу радну снагу.

“Отворена је фабрика ЦТФ, потписан је уговор са још једним, великим и важним немачким инвеститором Бросе, само између те две инвестиције дају више од 2000 радних места. Ова машинска школа постаје све важнија школа за све нас”, рекла је Брнабић.

Премијерка додаје да нас је страна привреда препознала као добру инвестициону дестинацију и зато је образовање приоритет Владе. А кад се странци занимају за Србију, једно од места где могу да се информишу је и Развојна агенција Србије.

На сајту те агенције, међу осталим предностима је и једна која се тиче трошкова радне снаге. Како се наводи, просечне плате у Србији су довољно ниске да пословање буде исплативо, а укупни трошкови за послодавце упола су нижи од источноевропског просека.

На питање колико дуго ће се јефтина радна снага промовисати као један од главних фактора српске конкурентности, премијерка одговара да Србија већ данас није земља јефтине радне снаге.

Инвестиције које су дошле у последње време, али и које су најављене, углавном се односе на технологије ниског нивоа, које запошљавају ниско плаћене раднике, сматра извршна директорка Центра за истраживање јавних политика Тања Јакоби.

“Оцена да Србија више није земља јефтине радне снаге је, претпостављам, више у складу са жељама премијерке и са покушајима Србије да направи нешто друго и да искорачи у нешто боље”, каже Јакоби.

Додаје да Србија покушава да пређе на економију засновану на знању, али очигледно нису сви координисани, па се на сајту Развојне агенције представљамо као јефтини радници. Како на то гледају млади?

“Они покушавају да избегну то тржиште било тиме што се селе, било тиме што остају, али се запошљавају на неким местима која заправо нису овде у Србији”, објашњава Тања Јакоби.

Истицање нископлаћених радника како би се мотивисали страни улагачи потпуно је погрешна инвестициона политика, на коју синдикати годинама упозоравају, каже председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић.

“Сва она квалификована и високо квалификована радна снага није пристала и није хтела да пристане на ту политику. Рекли су, нећемо да радимо багателно, зато напуштају Србију, одлазе у земље Европске уније и света где се неупоредиво више вреднује и њихова стручност, квалификација и знање, него што је то случај код нас”, сматра Савић.

За званичнике је, додаје, најбитније да се отвори што више фабрика, без обзира на то да ли су економски оправдане. Закључује да се из буџета се дају огромне паре у те сврхе, а запослени за узврат ништа не добија.

(Н1)

http://www.nspm.rs/hronika/n1-srbija-zemlja-jeftine-radne-snage-ili-dobra-adresa-za-investicije.html