Србија: У просеку свако дугује банци 1.000 евра

232

Грађани се код банака све више задужују и тренутно враћају око седам милијарди евра. Прерачунато сваки грађанин је банци дужан око хиљаду евра, чак и онај који се уопште није задужио. С гледишта Светске банке, односно њене београдске канцеларије, проблем је што су се грађани кеш кредитима задужили три и по милијарде евра што је равно задужењу за стамбене кредите. Објашњавају да су готовински зајмови ризичнији, јер не иду у инвестиције, већ у потрошњу. А кад је неко презадужен расте вероватноћа да дуг не може да врати.

Банкари, пак, на све веће посезање грађана за кеш позајмицама гледају много спокојније.

– Наши људи су много мање задужени него они у суседним земљама или остатку Европе. Јер, тих седам милијарди евра је тек петина бруто домаћег производа. Плате расту и оне су пресудни фактор за повећање дуга, привредна активност се повећава, сви макроекономски показатељи су одлични. Инфлација је ниска, курс стабилан. Додатно и Народна банка је ограничила да кеш зајмови могу да се отплаћују на максималних осам година. Укратко, ризике повећаног задуживања не видимо – каже један банкар.

У Еуробанци истичу да се и у 2019. години наставља тренд значајне тражње за готовинским и рефинансирајућим кредитима, пре свега захваљујући стабилном тржишту и добрим макроекономским показатељима.

– Стабилне и повољне каматне стопе као и привредни раст и повећање запослености становништва отворили су могућност додатног кредитирања и допринеле расту потражње за готовинским кредитима. Динарски кредити чине највећи део кредитирања када су у питању готовински кредити и кредити за рефинансирање, пре свега због повољних услова кредитирања, стабилности кретања каматних стопа које се крећу оквирно око десет одсто, као и поверења које грађани имају у домаћу валуту – кажу у овој банци.

У Ерсте банци потврђују да је од почетка године интересовање за готовинске и кредите за рефинансирање у константном порасту. Просечан износ кеш кредита који се узима је око 400.000 динара, а актуелна номинална каматна стопа за готовинске кредите износи 4,54 одсто, плус тромесечни белибор који сада износи око три одсто тако да је укупна камата око 7,5 одсто.

У Банци Интеза кажу да стално расте пласман готовинских кредита.

– То је у ово доба године највише резултат припреме за пролећни или годишњи одмор. Имајући у виду потребе грађана у овом периоду, припремили смо специјалну понуду за клијенте који се одлуче за лаки кеш готовински кредит с номиналном фиксном каматом од 6,5 одсто, ефективном од 11,52 одсто, док је период отплате 12 месеци. Први смо на тржиште увели комплетну онлајн реализацију кеш кредита износа до 600.000 динара у року од само 15 минута од тренутка подношења захтева до тренутка реализације, без одласка у експозитуру и без додатне документације, кажу у овој банци.

Аутор: Јована Рабреновић, Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

 

https://www.srbijadanas.net/srbija-u-proseku-svako-duguje-banci-1-000-evra/