Србију напусти 300 лекара годишње

770

Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић изјавио је данас да Србију напусти око 300 лекара годишње у потрази за бољим послом и истакао да је неопходно предузети мере како би се спречило да у тренутку када уђе у ЕУ дође до масовног одлива лекара.

“Србија има 30.000 лекара и неки индиректни податак који ми користимо када причамо о одласку лекара јесте неки сертификат добре праксе који Лекарска комора издаје – годишње се изда око 700 тих сертификата, али половина тих сертфиката се издаје за неки рад викендом који лекари обављају у БиХ и Црној Гори, а ако би могли да дамо неку слободну пројекцију говорили бисмо да негде око 300 лекара напушта земљу”, рекао је Динић за РТС.

Како је рекао, неки лекари се враћају у Србију, јер одлазе на радно ангажовање по уговору на годину дана и додао да ће на предстојећем Међународном форуму Лекарске коморе Србије, на којем се расправља о актуелним темама с другим коморама из Европе, бити речи о томе како спречити одлазак лекара.

“Да се не би догодио неки сценарио који се десио у Бугарској или Румунији, где се десио масовни одлив лекара, зато имамо и госте из Словеније који ће нам рећи какав је њихов пример, пошто код њих нема толико изражене миграције лекара и да нам дају неке савете”, наводи Динић.

Према његовим речима, Србија у овом тренутку има релативно добру ситуацију, али је неопходно предузети мере да се спречи већи одлазак лекара.

“Укупни број лекара се одржава на том нивоу који је апослутно задовољавајући. Вероватно уласком у ЕУ или снижавањем критерујума за одлазак, као што је Немачка већ урадила, ми морамо да предузмемо одређене мере”, рекао је Динић.

Упитан да каже шта може да се предузме, Динић каже да мисли да су неке мере већ учињене.

“Мислим да је у овом тренутку то већ препознато, постоји већ значајно улагање у инфраструктуру и опрему што би требало да доведе до неких бољих услова рада, најављено је и повећање плата којем се сви надамо”, рекао је Динић.

Поред тога, сматра он, потребно је побољшање статуса лекара у друштву.

Одговарајући на питање како Србија да конкурише земљама које могу да понуде много веће плате лекарима, Динић каже да су лекари спремни да за знатно мањи новац него што им понуде те земље, остану и раде у Србији.

“Верујем да лекари када би знали да су најплаћенији чланови друштва, с обзиром на ниво одговорности посла који раде, у крајњем случају и едукације у коју су уложили, а сви знамо колико траје школовање лекара, мислим да би то било нешто позитивно и да би то мотивисало колеге да остану”, наводи Динић.

Поред тога, он истиче да је важно запошљавање младих лекара и скраћивање периода тражења посла.

Динић је оценио и да велике стручњаке у Србији има ко да замени и додаје да је обавеза целокупног друштва да се лекарима најпре омогуће услове рада.

“Прво да могу да произведу своје наследнике, а њихова обавеза је да од свих нас који смо млађе колеге препознају оне који могу да их наследе и да им пруже то знање и едукацију да би управо наставили у том смислу”, наводи Динић и додаје да Србија има одличну школу медиицне.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:779053-Динић-Србију-напусти-300-лекара-годишње