ССП: Вучић узима десетине милијарди евра кредита и плаћа више пута веће цене од реалних да би га светски лидери примали и тапшали по рамену

305

Странка слободе и правде (ССП) саопштила је данас да председник Србије Александар Вучић “узима десетине милијарди евра кредита, одлучује о извођачима без тендера, плаћа више пута веће цене од реалних, да би га светски лидери примали, тапшали по рамену или да би попили коњак или часу вина са њим”, док за све то “рачун плаћа Србија”.

“Последњи пример је посета Макрону. Њу је Вучић заслужио споразумом који је Скупштина ратификовала 24. децембра. Француска Србији даје кредите за пројекте на којима ће се без тендера ангажовати искључиво француске фирме! Дакле, потпуно исти принцип као са Кинезима, Турцима, Британцима”, наведено је у саопштењу.

ССП је навела да је Французима за спалионицу отпада у Винчи “дато 1,2 милијарде евра уместо 170 милиона, колико је било предвиђено да пројекат кошта”.

“Дали смо им и аеродром на незаконитом тендеру. Сада ћемо се на основу новог споразума већ ове године задужити 454 милиона евра за Београдски метро и 127 милиона евра за ЕПС-ов пројекат аутоматизације електродистрибутивне мреже средњег напона”, навео је ССП.

У саопштењу се оцењује да се “супротно европској пракси, у пословима са Французима не примењује ни наш Закон о јавним набавкама, нити било која друга међународно призната тендерска процедура, већ Влада Француске доставља нашој Влади списак изабраних и квалификованих француских добављача”.

“Србији онда само преостаје да, кроз директне преговаре, склопи комерцијални уговор са изабраним француским добављачем или извођачем радова”, навела је ССП.

(Бета)

НСПМ