Сурои: Трепча као део суверенитета

589

Косовски публициста Ветон Сурои изјавио је данас да је високој представници ЕУ Федерики Могерини јасно да ако Косово прихвати да се разговара о свим питањима која би требало да буду део косовског суверенитета, онда ће прихватити да преговарачко питање између Косова и Србије буде и Трепча.

Сурои је на свом Фејсбук налогу написао да је добро за Косово да се из „преговарачког процеса нормализације односа“ пређе у „преговарачки процес свеобухатног споразума, с проценом досадашњег процеса и новим договореним принципима суверенитета, пренела је Коха.

Према његовим речима, захтев Европске комисије да статус Трепче буде део преговора између Косова и Србије је природан ток, имајући у виду принципе које је Косово до сада прихватило. Током протеклих седам година, додао је Сурои, Косово је пристало да разговара са Србијом и да се сложи са тим како ће бити организоване косовске општине са српском вечином, које националности би требало да буду командир полиције и апелационе судије Северна Митровица и које висине треба да буде кружни зид у северном делу града Митровице.

 

https://www.danas.rs/politika/suroi-trepca-kao-deo-suvereniteta/