Тачи: Биће опасно ако се не договоримо ове године

934

У Приштини се данас одржава конференција на тему “Глас народа, велико финале Косово и Србија” на којој је председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, поручио да је договор Београда и Приштине неоходан и неизбежан, а ако до њега не дође постоји велика опасност од дестабилизације региона.

Обраћајући се присутнима, међу којима су и представници две најутицајније опозиционе партије, Демократски савез Косова и Самоопредељење, Тачи је рекао да је дошло време да се по страни оставе анимозитети који су, како је рекао, довели до трагедије на Косову.

“Нема сумње да ако се не договоримо ове године, улазимо у опасну област и дестабилизујемо регион.” Не можемо имати већу гаранцију од америчких обећања и речи “, рекао је Тачи на конференцији коју је организовао РИДЕА институт.

Према Тачију, разговори у Бриселу неће бити лаки. Он је уверен да ће се о платформи за дијалог расправљати и просљеђивати парламенту.

Пред предствницима опозиционих странак, које се иначе противе његовој идеји корекције границе, Тачи је рекао да је политички спектар на Косову јединствен по питању дијалога.

“Сви имамо јединствен став у погледу онога што би требало да буде име и презиме коначног споразума са Србијом”, рекао је Тачи додајући да статус кво није дбар за Косово.

“Сви знамо да је дијалог са Србијом неизбјежан и неопходан. Желимо да појаснимо наш однос са Србијом уз подршку ЕУ и САД на првом месту. Већ више од једног века имамо лоше односе и непријатељство према Србији, али је време да све то напустимо и постигнемо коначни договор са Србијом ”, рекао је Тачи, пренео је приштински Зери.

Заменик председника најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова, Љуфти Хазири, међутим, сматра да дијалог са Србијом не може бити решен брзо и са политичким грешкама.

Он је рекао да ДСК тражи потпуну ревизију тима за дијалога, коме легитимитет може дати само парламент и нико други.

Хазири, који је и градоначелник Гњилана је од Тачија затражио да предложи датум превремених парламентарних избора после окончања дијалога са Београдом.

Према његовим речима, споразум није могућ ако постоји више различитих статова.

Лидер покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, каже да је неопходно јединство политичких лидера Косова у дијалогу са Београдом.

“Знамо шта Србија жели, али да ли знамо шта ми желимо”, запитао је Курти, који је рекао да је Приштина са Београдом до сада закључила 33 споразума, те да они нису утицали ни на промену мишљења пет земаља чланица ЕУ, а још мање су могли да утичу на промене става Кине и Русије.

Заменик премијера Фатмир Љимај, који је и копредседник приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, рекао је да је актуелна влада по први пут учинила озбиљне напоре како би се придружила политичком фактору и изградила широки консензус у том процесу.

Он је додао да је идеја и задатак свих да се овај процес врати на прави пут.

“Овај споразум осигурава мир и сигурност. Мир у региону је одговорност свих”, рекао је Љимај.

Сматра да свака конференција има свој назив, па је тако Брисел водио дијалог за нормализацију односа, а сада би, каже,тај процес требало да се зове дијалог за признавање Косова. За признање нисмо ништа друго “, рекао је Љимај и додао да, ако Србија није спремна да уђе у дијалог за признање, онда Косово мора да чека.

“Политичке снаге на Косову треба да издвоје страначке интересе, али да буду заједно. Као државна делегација направили смо документ који је добио подршку шефова институција. Сада је тај документ у скупштини. Ми смо спреми за дијалог. Косово губи ако бежи од преговарачког стола”, рекао је и истакао да “Косово ни по коју цену неће прихватити наметање преговора о суверенитету земље”.

“Свако онај ко то очекује, греши”, закључио је Љимај, пренео је Косова прес.

ТАЧИ: НАЦИОНАЛНИ ИНТРЕС ИЗНАД ГЛАСОВА НА ИЗБОРИМА

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи рекао је да је свестан да се гласови грађана не добијају када се говори о дијалогу са Београдом, али да њему гласови не требају и нису му битни, већ је то национални интерес Косова.

Тачи је на скупу у организацији Програма стипендирања Жена у покрету, рекао да је Косово срећно што има јединствену подршку САД и свих њених институција без икакве задршке.

“Америчка подршка ће постићи циљ ако је Косово мирно и у миру са својим суседима. Јер ниједан инвеститор не долази у регион у којем се говори о рату”, рекао је Тачи, пренео је портал Телеграфи.

Тачи је нагласио да су САД фокусиране на помоц? Косову да постигне свеобухватни споразум са Србијом.

“Сан о успешној и просперитетној држави Косово постиже се само ако изађемо из статуса кво. Знам да се гласови не добијају када се говори о дијалогу, али не требају ми гласови. Национални интерес је изнад гласова”, рекао је Тачи и додао да је уверен да ће, како је рекао, “Косово бити победник”.

КУРТИ ТАЧИЈУ: ОДРИЦАЊЕ ОД КОСОВСКЕ ЗЕМЉЕ ЈЕ НЕОПРОСТИВО

Челник покрета Самоопредељење Албин Курти данас је поручио косовском председнику Хашиму Тачију и другим политичким представницима да је одрицање од косовске земље неопростиво, пренео је приштински лист Зери.

“Ни мученици, пали борци, када би устали из гробова не би имали право да поклањају земљу, а камоли живи”, рекао је Курти.

Он је на конференцији под називом “Глас народа о великом финалу са Србијом”, између осталог, поручио да би представници државе морали пет пута да се састану са Ненадом Рашићем (председником Напредне демократске странке), а са Александром Вучићем једапут, а не са Вучићем пет пута, а са Рашићем ниједном”, пренео је Зери.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:778479-Тачи-Биће-опасно-ако-се-не-договоримо-ове-године