ТРАМП: Могућа војна интервенција у Венецуели

801

Амерички председник Доналд Трамп рекао је данас да постоји могућност слања војске у Венецуелу и да је одбио захтев венецуеланског председника Николаса Мадура за састанак.

“То је свакако опција”, рекао је Трамп у интервјуу телевизији Си-Би-Ес, говорећи о слању војске у Венецуелу.

Према Трамповим речима, Мадуро је тражио састанак с њим, али га је он одбио јер су “далеко одмакли у том процесу”.

У истом интервјуу, председник САД је рекао и да је важно задржати америчку војну базу у Ираку како би Вашингтон могао да изблиза мотри на Иран.

“Један од разлога што желим да ту базу задржим јесте то што желим да мотрим на Иран, јер је Иран истински проблем”, рекао је Трамп.

На питање да ли то значи да жели да буде у могућности да нападне Иран, Трамп је одговорио:

“Не, само желим да имам могућност да мотрим на Иран”.

Према његовим речима, САД су потрошиле читаво богатство на базу у Ираку која је “на савршеној локацији са које се може мотрити на различите делове узбурканог Блиског истока”.

У интервјуу за Си-Би-Ес, Трамп је, такође, бранио своју одлуку о повлачењу трупа из Сирије, али је одбио да каже када би повлачење требало да догоди.

Како је навео, неке од снага које се повлаче из Сирије биће пребачене у базу у Ираку и “на крају ће неке бити враћене кући”.

Према Трамповим речима, америчке трупе ће се у Сирију вратити ако треба.

“Имамо веома брзе авионе, одличне теретне авионе. Можемо се вратити веома брзо”, истакао је.

Рекао је и да планира да задржи мали контингент трупа у Авганистану “у обавештајне сврхе” како би, у случају потребе, нешто тамо предузео.

“Тамо смо већ 19 година. Желим да се борим, да победим и да наше сјајне трупе вратимо кући… Време је. Видећемо и шта се догађа с талибанима. Они желе мир, уморни су, сви су уморни. Не волим бесконачне ратове”, закључио је Трамп.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:775259-ТРАМП-Могућа-војна-интервенција-у-Венецуели