Трхуљ: Струја би требало да поскупи за око 30 одсто!

877

Цена права на емисију угљен-диоксида (ЦО-2) из термоелектрана на европском тржишту последњих месеци убрзано расте због чега би струја у региону југоисточне Европе требало да поскупи око 30 одсто, рекла је данас представница Секретаријата Енергетске заједнице Југоисточне Европе Јасмина Трхуљ.

Она је на конференцији интернет часописа Балканмагазин о развоју тржишта електроенергетике у региону рекла да за емисију једног килограма ЦО-2 из термоелектрана треба платити 22 евра.

„Ако се на цену ЦО-2 додају и губици у производњи електрична енергија би требало да поскупи за око 30 одсто“, рекла је Трхуљ.

Додала је да би решење за тај проблем требало тражити у увођењу таксе како би се надокнадио тај трошак.

Она је истакла да су изазови за регионалну интеграцију тржишта струје правне, политичке и институционалне природе.

За потпуну интеграцију тржишта електричне енергије Западног Балкана у европско тржиште неопходно је, како је рекла, унапредити правну регулативу и увести иста правила за све земље, а пре тога треба изменити уговор о Енергетској заједници.

„Европска комисија је у децембру прошле године покренула процедуру измене уговора о Енергетској заједници и до сада су била два састанка на којима је учествовала и Србија“, рекла је Трхуљ.

Додала је да регионална интеграција тржишта електричне енергије иде споро и да је од новембра 2017. године до истог месеца 2018. године напредак износио свега пет одсто.

„Последице слабе интеграције тржишта струје у региону је годишњи губитак од око 16 милиона евра“, истакла је Трхуљ.

Регионална интеграција, према њеним речима, треба да омогући свим купцима да бирају продавца електричне енергије и да цене одређује тржиште, а не да се административно регулишу.

Данас.рс

 

https://www.srbijadanas.net/trhulj-struja-bi-trebalo-da-poskupi-za-oko-30-odsto/?fbclid=IwAR0_pH8ocX0zAvFECHGVpJ_XvrgS85TO6fVVahlqCEoW-sN-4-enp8-6FCI