Турски ток ће проћи кроз Србију!

475

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

СРБИЈА ће моћи да се прикључи на Турски ток, проистиче из мишљења које је вечерас донео надлежни Секретаријат Енергетске заједнице из Беча. Истовремено су постављени услови који ће притом морати да се испоштују.

У својој процени, Секретаријат, с једне стране, закључује да ће нови нафтовод који улази у земљу са југа побољшати сигурност снабдевања диверсификацијом путева. С друге стране, такође се истиче да ће то учврстити и одржати доминацију Гаспрома и Србијагаса.

Зато се од Агенције за Енергетику Србије тражи да приликом овог пројекта створи ликвидно и транспарентно тржиште у Србији и суседним земљама, и могућност трговања за све учеснике на тржишту. У Секретаријату су нагласили да су се у својој процени усредсредили на потребу стварања конурентног тржишта гаса које исправно функционише у Енергетској заједници на основу једнаких правила и услова.

– Чињеница да је Енергетска заједница у свом Мишљењу “закључила да ће нови гасовод унапредити сигурност снабдевања кроз диверсификацију рута снабдевања”, потврда је наше аргументације и очекујем убрзан наставак пројекта кроз обавезујућу расподелу капацитета и доношење инвестиционе одлуке. Ово Мишљење показатељ је да је пројекат добро постављен, у складу са Законом о енергетици Републике Србије као и са европским енергетским директивама, изјавио је Министар рударства и енергетике Александар Антић.

Одређени услови који су достављени кроз Мишљење Енергетске заједнице, а пре свега са становишта јачања конкуренције, упућени су Агенцији за енергетику Републике Србије која ће их, као независно регулаторно тело у складу са Законом, узети у обзир у даљим корацима везаним за реализацију пројекта, саопштили су из Министарства за рударство и енергетику.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:775023-ДОНЕТА-ОДЛУКА-Турски-ток-ће-проћи-кроз-Србију