УНИЦЕФ: У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва

946

У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва, саопштила је данас канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији.

Само половина деце у Србији похађа предшколско образовање, а када су у питању најсиромашнија деца тај проценат је само девет одсто, односно шест процената када су у питању деца из ромских насеља, наведено је у саопштењу.

Из УНИЦЕФ-а су указали да је Србије, и поред промене ставова према деци са сметњама у развоју и инвалидитетом, и даље земља у којој су ова, а посебно деца са комплексним или тешким обликом сметњи у развоју, и даље искључена.

Подаци показују и да се готово 60 одсто девојчица из ромских насеља уда пре 18-те године живота, да само једна петина ромске деце похађа средњу школу, а 32 одсто младих можда неће моћи да се запосли.

Истовремено, из УНИЦЕФ-а оцењују да је у Србији у претходном периоду направљен значајан напредак у оставрењу одредби Kонвенције о правима детета, јер како је истакнуто, данас дете у Србији „има веома добре шансе да преживи прву годину живота, а готово 100 одсто деце има одличне шансе да похађа основну школу“.

Додато је да деца у Србији имају релативно добар приступ услугама, може да користи интернет и дигиталне технологије, док вероватноћа да ће наставити образовање износи 89 одсто.

Представница УНИЦЕФ-а Весна Савић Ђукић казала је да се ове године обележава тридесетогодишњица усвајања Kонвенције о правима детета, али сада у свету дигиталних технологија, промена у животној средини, дугогодишњих конфликата и масовних миграција, које су из корена промениле детињство.

Ђукић је казала да се Србија суочава са негативним демографским трендом, због чега би Владине институције, бизнис сектор, невладине и организације цивилног друштва требало да улажу у најмлађе.

„Најугроженија деца из најсиромашнијих и најмаргинализованијих породица су посебно подложна негативном утицају климатских промена, иако су она у најмањој мери допринела њиховој појави“, рекла је Ђукић, наводи се у саопштењу.

Према њеним речима, због тога УНИЦЕФ пружа подршку Kанцеларији за управљање јавним улагањима и Министарству просвете, науке и технолошког развоја како би се смањење ризика од непогода увело у школски програм.

УНИЦЕФ је, како је додала, подржао интеграцију садржаја који се односе на смањење ризика од непогода и у сарадњи са Савезом учитеља Србије и допринео обуци 496 наставника из 224 школе из 56 општина, обухватајући 60.000 деце.

„Kонтинуирано радимо и на мобилисању приватног сектора за унапређење пракси у заштити животне средине како би се побољшао положај деце која се налазе на удару климатских промена и еколошког разарања”, поручила је Ђукић.

Бета

 

Србија данас