У буџету за 2020. годину предвиђен дефицит од 20 милијарди динара

560

Влада Србије данас је усвојила Предлог Закона о буџету Србије за 2020. годину којим је предвиђен дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а, саопштило је Министарство финансија.

Укупни приходи су предвиђени у висини 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара.

Министар финансија Синиша Мали је нагласио да је буџет за 2020. годину развојни, те да се њиме постиче даљи развој привреде и додао да је за следећу годину пројектован реални раст привреде од 4 одсто, наведено је у саопштењу.

„Што се тиче привредног раста у овој години, охрабрују процене за трећи квартал, по којима привредни раст износи 4,7 одсто, тако да очекујемо да привредни раст до краја године буде и изнад пројектованих 3,5 одсто. Улагање у образовање и иновације ће омогућити да Србија настави са високим и одрживим растом економије. Србија показује да може да оствари високе стопе раста без обзира на успоравање ЕУ економија“, рекао је Мали.

Додао је да је према актуелној Фискалној стратегији пројекција јавног дуга за 2020. годину на централном нивоу државе 50,3 одсто БДП.

Мали је истакао да је кључна карактеристика буџетске политике у 2020. години равномерна, како је навео, расподела фискалног простора на повећање животног стандарда, односно на повећање плата и пензија за око 1,3 одсто БДП-а, подстицај расту кроз повећање јавних инвестиција, и пореско растерећење рада.

Мали је оценио да се поменутим предлогом буџета означава завршетак процеса консолидације јавних финансија и означава почетак развоја.

„У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара наплате, као и 581,2 милијарде динара на пензије за наше најстарије суграђане. Према тзв. швајцарској формули, пензије ће следеће године расти за 5,4 одсто. Kада је реч о капиталним инвестицијама, у предлогу буџета је у ту сврху предвиђено 198,9 милијарди динара, а највећи део тих средстава се односи на саобраћајну и железничку инфраструктуру“, рекао је Мали.

Додао је да се тим буџетом означава почетак реализације Националног инвестиционог плана.

Он је рекао да је повећан износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине, као и да је повећан износ издвојених средстава за лечење ретких болести.

Мали је прецизирао да су, када је реч о инфраструктури, издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате – Прељина, за изградњу аутопута Београд – Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума – Шабац – Лозница, затим за деоницу Обреновац – Љиг, за деоницу Сурчин – Обреновац, као и за деоницу НовиБеоград – Сурчин, за београдску обилазницу.

Додао је да су средства издвојена и за брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума, деоницу Прељина – Пожега, пројекат мађарско – српске железнице, као и реконструкција железничке пруге Ниш – Димитровград.

Министар је истакао и да је стратешки циљ Владе Србије смањење незапослености, и подсетио да ће се изменама Закона о порезу на доходак грађана, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, олакшати новозапошљавање и додао да ће се на тај начин Србија ће по стопи незапослености приближити земљама ЕУ.

„Повећана су средства за улагање у образовање и иновације. Наставља се пројекат ‘Повезане школе’ који ће омогућити да до септембра 2020. на брз интернет буде повезано укупно 1.000 школа, као и опремање још 10.000 дигиталних учионица“, рекао је Мали.

Додао је да су повећана и средства Фонда за иновациону делатност, као и да су за подршку развоја науке удвостручена средства за Фонд за науку на милијарду динара.

„За развој иновационе инфраструктуре су обезбеђена средства за завршетак Дата центра у Kрагујевцу, као и средства за завршетак Научно-технолошких паркова у Нишу и Новом Саду“, рекао је Мали.

Мали је оценио да очекује да ће следеће године Србија наставити убрзани развој и да је потврда тога напредак на Дуинг бизнис листи Светске банке и то што је рејтинг агенција Фитцх повећала кредитни рејтинг Србије са „ББ“ на „ББ+“.

Додао је да је рејтинг агенција Моодy’с унапредила изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије са „стабилних“ на „позитивне“, наведено је у саопштењу.

Бета

Србија данас