У разговору Тода Данијела Волтерса и председника Србије Александра Вучића, није било речи „о успостављању хитне везе са КФОР“

779

У разговору главнокомандујућег НАТО и америчких снага у Европи Тода Данијела Волтерса и председника Србије Александра Вучића није било речи о успостављању хитне везе са Кфором, већ о потребама очувања и поспешивања постојећих видова комуникација.

Вучић: “Тражио сам да у сваком тренутку можемо да ступимо у контакт с Кфором, генерал Волтерс је прихватио”

Ово је Гласу Америке речено у Врховном штабу савезничких снага у Европи (САЦЕУР).

„Актуелни командант Кфора (Лоренцо Дадарио) комуницира са Војском Србије и можда је то било погрешно преведено. Генерал Волтерс се захвалио свим лидерима за подршку коју дају том начину комуникације и истакао колико је важно што командант Кфора има могућност директне комуникације са свима у региону како би био одржан мир. Да буде у могућности да брзо стиша напетости или насилне инциденте“, речено је Гласу Америке.

После јучерашњег састанка Вучића и Волтерса у Београду, кабинет српског председника саопштио је да је „генерал Волтерс прихватио да у сваком тренутку, без одлагања, постоји могућност међусобне комуникације, јер је то важно за очување стабилности у региону као једног од стубова глобалне стабилности“.

Волтерс је данас завршио тродневну турнеју по Западном Балкану током које је посетио Сарајево, Београд и Приштину.

Гласу Америке је у Врховном штабу савезничких снага у Европи указано да је сврха Волтерсовог боравка на Западном Балкану била промоција мира.

„У свакој од држава имао је састанке с лидерима да би се информисао о ситуацији на терену, истражио могућности за побољшање сарадње са војним снагама НАТО у региону и да би промовисао мир и стабилност у том подручју“, наводе из САЦЕУР.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/kabinet-glavnokomandujuceg-nato-snaga-u-evropi-u-razgovoru-toda-danijela-voltersa-i-predsednika-srbije-aleksandra-vucica-nije-bilo-reci-o-uspostavljanju-hitne-veze-sa-kfor-mozda-je-pogresno-prevedeno.html