Фаучи признао да је лагао о колективном имунитету

135

(Zero Hedge, 24. 12. 2020)

Судећи по најновијем извјештају Њујорк тајмса, изгледа да је др Ентони Фаучи управо признао да је лагао о имунитету крда на ковид-19 да би натјерао што већи број људи да прими вакцину.

У питању је постотак становништва који мора стећи имунитет на вирус – било заражавањем, било вакцинацијом – да би се зараза сматрала окончаном.

На почетку пандемије Фаучи је више пута изјављивао да је потребно „60-70%“ за постизање имунитета крда. Од прије отприлике мјесец дана, Фаучи је почео с подизањем границе – прво на „70-75 одсто“, да би недавно изјавио Си-Ен-Би-Си-ју (CNBC) „75, 80, 85 одсто“ и „75 до преко 80 одсто“.

На питање тим поводом, Фаучи је у суштини рекао да је лагао из политичких разлога због оних који сумњају у вакцину.

У телефонском разговору сутрадан, др Фаучи је признао да је полако али намјерно подизао границу. То ради, како каже, дијелом усљед нових научних налаза, а дијелом по личном осјећају да је земља најзад спремна да чује његово право мишљење.

Фото: Бионтек/ЕПА-ЕФЕ

Како год то било тешко чути, рекао је, мисли да би било потребно око 90 одсто колективног имунитета да би се вирус зауставио – скоро колико је требало да би се зауставила зараза малим богињама.

Фаучи је рекао да раније није хтјео да подигне границу јер су многи Американци били сумњичави спрам вакцине.

Како анкете тренутно показују да је више Американаца вољно да прими вакцину, Фаучи (који је у новембру изјавио да „пандемија неће још дуго трајати“) каже да сад може говорити отворено.

„Кад су анкете показивале да је само половина Американаца вољна да се вакцинише, говорио сам да ће имунитет крда значити 70-75%“, рекао је, „а кад су скорије анкете показале да је постотак становништва вољног да се вакцинише порастао на 60 или више, помислио сам да бих границу могао ,погуратиʻ навише, па сам отишао на 80, 85%.“

„Не знамо колики постотак је заиста потребан“, говорио је Фаучи тада. „Мислим да се креће између 70 и 90 посто. Али нећу рећи 90 посто.“

Новинар Њујорк тајмса критиковао је Фаучија због сталног подизања границе:


Хоће ли демократе и према Фаучију имати исти однос као према Трампу, ког су љевичари нападали из свих оружја јер је на почетку умањивао размјере вируса ради спречавања панике?

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари