Флоранс Парли: Србија активно сарађује са НАТО

342
Флоранс Парли (Фото: Министарство одбране Француске/Политика)

Иако Србија није чланица НАТО-а, она активно сарађује с овом организацијом и, даје снажан и допринос нашој колективној одбрани, написала министарка одбране Француске

Изузетно сам поносна што током ове посете Србији представљам француску владу. Посета Србији председника Емануела Макрона у јулу месецу омогућила је да се покрене заједничка динамика у корист наше две земље. Наставимо тај замах! Тада је било договорено да се подигне ниво француско-српског стратешког партнерства у области одбране, и то је управо циљ мог доласка као француске министарске војске. Наши односи имају богату историју, о томе сведочи братство по оружју између војника наше две земље током Првог светског рата, али и богатство 180 година дипломатских односа које обележавамо ове године. Ово братство се урезало у срца и преноси се из генерације у генерацију.

Француска и Србија желе – заједно – да се окрену будућности. Желим, у складу с новом стратегијом Француске за западни Балкан, која је објављена ове године, да више ресурса посветимо оперативној сарадњи између наше две земље. Наше војске треба боље да се упознају и да више раде заједно. Западни Балкан и посебно Србија наши су суседи. Београд је на два сата лета од Париза.

Желела бих да поздравим значајан и цењени допринос Србије спољним операцијама Европске уније и Уједињених нација, у Централноафричкој Републици, у Демократској Републици Конго и у Малију, али такође у Сомалији и у Либану. Ради се о тешким теренима и то говорим с још већом озбиљношћу имајући у виду да је Француска 25. новембра у Малију изгубила 13 војника који су служили у операцији „Баркан”. Ове операције су одлучујуће за нашу колективну безбедност.

Пре пет година, Француска је интервенисала у Малију како би зауставила колоне терориста које су се кретале ка главном граду, Бамаку. Данас, 4.500 француских војника наставља да се бори против тих наоружаних група. Наш циљ је једноставан и амбициозан: желимо да учинимо да војске земаља Сахела могу да осигурају своју сопствену безбедност. У том циљу, ми их с једне стране помажемо у борбама, а с друге стране, Европска унија ставља на располагање многобројне војне обуке. Изазов је огроман, као што су и улози, јер стабилност Сахела представља безбедност Европе.

Ми нисмо сами у тој борби. Поред Мауританије, Чада, Малија, Буркине Фасо и Нигера, с нама су и Европљани који тако, на веома конкретан начин, отелотворују „Европу одбране”, за коју се веома залажем. Британци, Естонци, Шпанци, Данци… А сутра и други, налазе се на терену заједно са својом браћом по оружју, Французима.

Француска је неуморна заговорница једне амбициозне европске одбране. Европа мора да преузме свој статус економске силе, демографске силе, и да обезбеди себи средства за сопствени суверенитет. Политика европске одбране за коју се Француска залаже нема за циљ да замени НАТО већ да постане један од његових стубова. Организација добро функционише на војном плану, али свет се променио од пре 70 година. Због тога НАТО мора изнова да се промишља јер његово стратешко окружење еволуира.

Приликом Самита у Лондону, чланице НАТО-а су се обавезале да почну да размишљају о тој великој војној алијанси. У Француској чини нам се неопходним да том питању приђемо пратећи три осе: најпре, да направимо биланс наших средстава. Затим, дефинисањем циља НАТО-а. Ко је непријатељ? Посебно, треба да се сложимо око заједничке дефиниције појма „терориста”. Најзад, да се сложимо око права и обавеза савезника у оквиру њихових мисија заједничке одбране. Иако Србија није чланица НАТО-а, она активно сарађује с овом организацијом и, уопште, даје снажан и ефикасан допринос нашој колективној одбрани. То њено ангажовање треба да буде уважено у правој мери. То су теме које су у средишту разговора које ћу имати с председником републике Александром Вучићем и наравно с мојим колегом Александром Вулином.

Одавање почасти на Француском војном гробљу и пред Спомеником ослободиоцима Београда

Министарка војске Флоранс Парли борави у Београду неколико месеци након посете француског председника Емануела Макрона. Она ће разговарати с председником Александром Вучићем и својим колегом Александром Вулином. На Француском војном гробљу, а затим на Споменику ослободиоцима Београда, одржаће се церемонија одавања почасти војницима са Солунског фронта током Првог светског рата.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2019)