Фого: НАТО очекује план БиХ; Пендеш: Не могу без сагласности

389

Командант Заједничке команде НАТО адмирал Џејмс Фого изјавио је у Сарајеву да Алијанса очекује од власти БиХ Први годишњи национални програм (ГНП) за активацију Акционог плана за чланство (МАП), поручивши да не види разлог зашто не желе сви у БиХ да буду део НАТО.

РТРС наводи да је министарка одбране БиХ у техничком мандату Марина Пендеш казала да програм који НАТО тражи не може да сачини без сагласности или одлуке Председништва или Савета министара БиХ.

РТРС наводи и да су након те њене изјаве изневерена очекивања многих у политичком Сарајеву да ће Пендешева “на своју руку” доставити ГНП Бриселу и тиме активирати НАТО пут БиХ који је на стенд-бају због противљења Републике Српске, тачније скупштинског става да је војна неутралност, након болног искуства из 1995. године једино прихватљива опција за српски народ.

“Врло добро знате на који начин функционише Министарство одбране или на који начин министарка може поднети НАТО први ГНП, а он је на бази одлука и закључака које се доносе у Председништву или Савету министара. Још увек не постоји једна таква одлука”, рекла је Пендешева.

Марина Пендеш,фото Танјуг

Наводи се да је Фого уверавао саговорнике да улазак у Алијансу значи сигурност и економски напредак и изнео тврдње да је Република Српска променила став и од заговорника постала противник НАТО.

“У потпуности подржавам ГНП и желим да га доставимо Бриселу, као што жели и генерални секретар НАТО. Када се то деси добићете стабилност и сигурност и побољшаћете оружане снаге, које ће водити економском просперитету”, казао је Фого.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:793118-Фого-НАТО-очекује-план-БиХ-Пендеш-Не-могу-без-сагласности