Харадинај упозорава на референдум за уједињење са Албанијом – „Европа држи Косово изолованим“

561

Кандидат за Косовског председника и лидер ААК, Рамуш Харадинај, затражиће путем референдума уједињење Косова са Албанијом 2025. године уколико до тада Косово не оствари напредак на путу ка Европској унији, преноси КосоваПресс. Наводи да је Косово присиљено на такав потез због тога што га ЕУ „држи изолованим“ и што се игнорише „визија“ да Косово постане део ЕУ, НАТО-а и УН-а.

Косово се полако спрема за изборе, а политичке странке износе своје програме управљања и будуће планове – уколико постану део власти. Међу њима је и лидер ААК и кандидат за косовског председника, Рамуш Харадинај.

‘Шта ц́е се догодити за четири или пет година ако на Косову не буде напретка’, упитао је Харадинај током представљања свог изборног програма те упутио више критика на рачун ЕУ.

„Ако Косово није пред вратима НАТО-а и уколико Косово нема либерализацију визног режима од стране ЕУ, не постоји признање пет чланица ЕУ…, а уколико нисмо пред вратима УН-а, шта ћемо следеће, да ли ћемо прихватити оно у шта су покушали да ме убеде – да је Косово уморно, слабо, да не можемо да имамо војску, енергетску независност, Закон о Трепчи, да треба да седимо и имамо дијалог да се одвојимо од Србије“, упитао је Харадинај, преноси Газета Блиц.

Да ли Косово треба да прихвати да је у замрзнутом сукобу, како то, како је рекао, Вучић каже – још једно је питање лидера ААК.

Оценио је и да Косово не може да чека док „други не буду расположени да затворе многе отворене теме“.

Управо зато поручује да Косово не може да прихвати замрзнути сукоб, али и то да народ буде „подељен“.

„Али ћемо изаћи на референдум за уједињење са Албанијом, имајте на уму ово. Не зато што ми тако желимо, већ због тога што већ 20 година Западу дајемо реч да желимо да поштујемо једну заједничку визију да се евроатлантско Косово придружи ЕУ, оде у НАТО, постане члан УН-а, да га Србија призна и ако ЕУ жели да убеди пет земаља да нас признају, да нас не би тако дуго остављали“, додао је Харадинај, преноси Газета Блиц.

Са друге стране, КосоваПресс, јавља да је на овом догађају Харадинај најавио да ће затражити референдум и гласати за уједињење са Албанијом 2025., уколико Косово не добије „оно што му припада – чланством у ЕУ, НАТО-у и УН-у“.

Подсетио је да су на основу споразума који су потписани у Вашингтону, а у организацији САД, Израел и Косово пристали на међусобно признање, те поставио још једно питање:

„А где су наши европски партнери зашто нас држе тако изоловане, зашто нас остављају у заседи и с времена на време нам кажу – имате ту и ту грешку. Да ли су криви Србија и друге суседне земље, они су били савршени или?“.

Поруке о уједињењу Косова и Албаније неретко се могу чути, како од стране политичара у Приштини, тако и оних у Тирани.

О „уједињењу Косова и Албаније“, или „уклањању граница“, такође је неретко у прошлости говорио и албански премијер, Еди Рама, а као један од главних разлога за такав потез, слично Харадинају, наводио је одбијање држање Косова „изолованим“ од стране ЕУ.

Он је још 2015. године упозорио да ће се Косово и Албанија „ујединити на класичан начин“ уколико Европска унија не буде отворила путеве за европску интеграцију Косова и либерализацију виза.

Тадашњи заменик косовског премијера и министар спољних послова, Хашим Тачи, коментаришући Рамине тврдње, рекао је да оне нису претња Европској унији, већ да је реч о „реалности која се може остварити у будућности и која може бити резултат изолације Косова из ЕУ“.

Сличне наводе је овај двојац износио и у годинама које су потом уследиле.

Коссев