Хајко Мас: Стејт департмент подвукао подршку САД дијалогу Србије и Косова под вођством ЕУ, чији је циљ нормализација и свеобухватни споразум са узајамним признањем

231

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је уочи сутрашње посете Берлину шефа дипломатије Србије, Николе Селаковића, да се уједињена Европа не завршава на спољним границама Европске уније и да је стратешки суверенитет Европе незамислив без тесног повезивања са Западним Балканом.

Мас ће зато у наредне две седмице разговарати са Селаковићем и министаркама спољних послова Албаније и БиХ Олтом Џаком и Бисером Турковић, а државни министар за спољне послове Михаел Рот ће путовати у узвратну посету Подгорици, после посете Берлину новог шефа црногорске дипломатије Ђорђа Радуловића почетком ове године, саопштило је данас немачко Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је “Немачка искрена у вези са ЕУ перспективом свих земаља Западног Балкана” и да је “зато важно да се, уз подршку, интензивно настави тим путем на темељу реформи”.

Немачко министарство подсећа да за европски пут од 2014. године постоји и додатни формат, “Берлински процес”, чија је сврха да приближи Западни Балкан и ЕУ.

“Притом је реч о врло конкретним, практичним корацима као што су оснивање Регионалне мреже младих или стварање Јединственог регионалног тржишта. Немачка влада је овог лета домаћин ‘Берлинског процеса’ и нада се да ће се у Берлину одржати самит уз лично присуство лидера земаља учесница”, додаје министарство.

“Обећање Немачке, наше обећање, стоји: Будућност земаља Западног Балкана је у Европској унији. Немачка јесте и остаће близак партнер свих земаља Западног Балкана, укључујући и ‘Берлински процес’. О томе, и о многим другим важним темама биће речи у разговорима министра спољних послова Хајка Маса и државног секретара Михаела Рота у наредне две седмице”, пише у саопштењу.

Подсећа се и да упоредо са тим разговорима, почиње и посета Западном Балкану специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

“Пре само неколико дана, амерички Стејт департмент је подвукао подршку САД дијалогу под вођством ЕУ, чији је циљ нормализација и свеобухватни споразум са узајамним признањем. Избор Џозефа Бајдена за председника САД тако пружа шансу за трансатлантски и одлучан наступ на Западном Балкану у корист помирења, демократије и економског развоја. У том светлу, нова америчка администрација с правом од Европе и Немачке очекује да преузму већу одговорност у свом непосредном суседству”, наводи немачко министарство.

(Бета)

НСПМ