Хрватска је присвојила одмаралиште у Шибенском заливу

602

БИВШИ радници Фабрике кожа “Етерна” у Кули намеравају да путем Европског суда за људска права у Стразбуру врате своје одмаралиште на острву Зларин у Шибенском заливу, које је држава Хрватска присвојила деведесетих година. Они сматрају срамном уредбу којом Загреб покушава да оправда узурпирање њиховог поседа. Како је предочено решењем Окружног суда у Шибенику, пред којим је “Етерна” 2006. покренула поступак за повраћај отете имовине, “некретнине пословних јединица из Србије, ЦГ, Војводине и са Косова, које се у Хрватској нису организовале као друштвена предузећа, претварањем друштвеног власништва пренете су на државу Хрватску”.

Радници “Етерне” су на купљеном плацу од 2.000 хектара изградили одмаралиште на Зларину 1986, а у њему су последњи пут летовали 1990. Зграда одмаралишта, са два спрата и поткровљем, располаже са 106 лежајева, а од плаже је удаљена свега двадесетак метара. Одмаралиште је 1991. преузео Фонд за приватизацију Хрватске, који га је 1998. продао загребачкој фирми за трговину и услуге АБГМ за 450.000 немачких марака.

– То је испод сваке цене, јер одмаралиште вреди најмање три милиона евра, а у земљишним књигама у Шибенику јасно пише да је то имовина “Етерне”. Нама је на Зларину остао и брод за 25 особа с пртљагом, који је, према нашим сазнањима, у добром стању, и могао би да се прода за 150.000 евра – истиче инжењер Франц Ковач, бивши радник кулске кожаре.

Стечајни управник “Етерне” Предраг Љубовић, који је 2012. пред обнављање поступка за повраћај одмаралишта, боравио на Зларину, затекао је овај објекат у пропадању, па је закључио да је одмаралиште фиктивно продато, како би се на силу отуђило.

– Судије у Шибенику рекле су да је кулско одмаралиште припало Хрватској, јер се према њеним важећим законима третира као “имовина агресора”. Чак су питали да ли смо ми вратили оно што је заплењено Немцима после Другог светског рата. На име изгубљеног спора, одредили су да платимо око 1,3 милиона динара за судске трошкове, што нисмо учинили, али смо због тога прекинули поступак – рекао је Љубовић.

КУПОВИНА ПРАВА НА ОДУЗЕТО

Пре две године за одмаралиште “Етерне” интересовала се Агенција за промет некретнинама из Загреба. Као потврда да Хрватска мора вратити отету имовину доживљене су и две понуде које је “Етерна” добила за откуп права на одмаралиште на Зларину. Норвешко-кипарска фондација нудила је 2003. године 270.000 евра, а словеначки бизнисмен Јернеј Чокл 2007. милион и по евра. Прва понуда је одбијена као ниска, а други понуђач је одустао због неслоге у фабрици око тога да ли новац од продаје одмаралишта треба да добију само актуелни радници или и пензионери и остали мањински акционари.

Вечерње новости