ХРВАТСКИ СВЕТСКИ КОНГРЕС ТУЖИО ДАНУ БУДИСАВЉЕВИЋ: Тврде да су усташе спасавале козарачку децу

361

Хрватски светски конгрес који се представља као међународна и нестраначка организација која повезује све Хрвате у свету, саопштио је да је против редитељке Дане Будисављевић поднесена пријава због сумњи да је починила кривично дело, јер је у филму „Дневник Диане Будисављевић“ приказала „низ неистина и лажи, а филм је уврштен у школски програм“.

„За ту „кривичну пријаву“ Хрватског светског конгреса не знамо ни коме је поднесена, ни шта значи. Нећемо реаговати, јер мислимо да се ради о промоцији те институције – каже, за „Новости“, Дана Будисављевић.

„Све је то крајње невешто срочено, а очито је жеља те организације да се врши притисак на наставнике како се филм о Диани Будисављевић не би приказивао у хрватским школама. Ради се о покушају застрашивања, али ту „тужбу“ нико није баш узео озбиљно, па хрватски медији до сада о томе нису уопште ни писали“, каже редитељка.

Филм се и даље приказује у школама у којима наставници сами одлуче да буде приказан и нико не врши притисак на њих.

„Мени је симптоматично да ови притисци долазе од људи из хрватске дијаспоре, који годинама не живе у Хрватској“, додаје Дана Будисављевић.

У тужби, Хрватски светски конгрес, који наглашава да је члан Уједињених нација, каже да у филму није речено како је Диана Будисављевић спашавала козарачку децу. Они чак тврде да је усташка власт организовала спасавање деце, а да је то у овом делу изостављено. Редитељки се спочитава и да је „измишљено насиље полицијских агената у стану Диане Будисављевић“, брани се и улога злогласног заповедника УНС-а Еугена Кватерника.

Праве и истините чињенице погрешно су приказане или прећутане и то филму даје апсолутно друго значење у односу на чињенице – закључује Хрватски светски конгрес, који има представништва у Европи, Америци, Аустралији и јужној Америци, док је председник Извршног одбора Винко Сабљо из Швајцарске. У Загребу у самом центру града имају и своје представништво.

Извор: Искра