Чачански привредник затворио успешну фирму у Београду због рекета, функционери СНС тражили од њега 30 одсто власништва над предузећем

938

Милоје Војиновић, некадшњи директор чачанског Комуналца, изјавио је у емисији Отворено о свему ОзонПресса, да је био приморан да затвори фирму у Београду јер су му функционери СНС тражили 30 одсто фирме.

Како је рекао, фирма Васеко основана је 2015. године и у њој је 50 одсто фирме имала цементара Лафарж. Бавила се прерадом секундарних сировина на београдској депонији Винча и имала је потписан десетогодишњи уговор са београдском Чистоћом о преради отпада. У фирми је радило 80 радника, од којих је 30 било из затвора.

Доживео сам да останем без озбиљне фирме у коју су били укључени много већи играчи, почев од цементаре Лафарж и фирме Банпром. Ми смо направили заједничко предузеће у Београду. Реч је о фирми Васеко, а један од оснивача са 50 одсто била је цементара Лафарж, која је нашла интерес да део отпада користи у производњи цемента. Они су узимали око 200 тона отпада као алтернативно гориво. Скоро три месеца сам радио морфологију отпада на депонији Винча. Један од учесника је и наша фирма из Чукојевца код Краљева која је највећи домаћи произвођач опреме за рециклажу. Фирма је основана врло коректно, на самој депонији узели смо у закуп три хектара земље на период од 10 година. Асфалтирали смо прилаз, довели струју, направили халу 60 са 30 метара, линију за прераду која је прерађивла 90 тона комуналног отпада на сат. Вадили смо секундарне сировине, а остало је ишло за производњу цемента. Један део смо продавали компанији Холцим из Поповца. Дневно смо прерађивали 350 тона отпада, од 2.000 тона колико се дневно створи у Београду. Све раднике смо узели са евиденције Националне службе за запошљавање. Све до једног. Било нас је 80, од чега 30 затвореника из ЦЗ-а и Падинске скеле. Сви су уредно били пријављени, свима су се плаћали доприноси. НЗС нас је 2016. похвалила и наградила, добио сам плакету као мало предузеће које је највише запослило радника без помоћи државе, рекао је Војиноћ.

Према његовим речима, неколико месеци касније, уследио је позив на састанак код директора београдске Чистоће, где су се нашли функционери СНС и који су отворено тражили 30 одсто фирме. Како нису желели да на то пристану, донета је одлука да се фирма затвори.

Онда почињу притисци на нас од стране функционера владајуће странке, односно челника СНС-а у Београду. Позвали су нас на састанак код директора београдске Чистоће. Тамо су се појавила два функционера који су отворено рекли: Па шта ви мислите, ово сами да радите? Па не може. Нама није тражено да се плати рекет, да уплаћујемо за неке спортске или музичке манифестације. Не. Овде је отворено тражено 30 одсто сувласништва у постојећој фирми. То су високи функционери СНС. Онда смо донели одлуку да у новембру месецу све раднике отпустимо. Мој савет им је био да оду испред Скупштине града Београда, да штрајкују код Синише Малог и његовог менаџера Весића. Људи су остали без посла, објаснио је Војиновић.

Војиновић није желео да каже о којим се функционерима СНС-а ради, али је рекао да је касније сазнао да имају фирму која се такође бави прерадом секунадарних сировина.

-Имам сведоке, све папире…. Алтернатива је било отежано или немогуће пословање, јер наш материјал за цементаре морао је да изађе кроз две капије београдске Чистоће. Истог тренутка, обезбеђење нам је забранило да било шта можемо да пласирамо од робе. Ако ви нешто производите, а не можете да пласирате, ви сте одмах у проблему. Само гомилате трошкове. Касније сам сазнао да они имају фирму која се такође бави секундарним сировинама. Вероватно смо им били конкуренција јер њихови радници, који пребирају по депонији, нису имали шта да пребирају јер је то по уговору стизало код нас на прераду, навео је Војиновић.

Војиновић је у емисији открио и да је његова фирма била изложена још једној врсти притиска, а то је да финансирају уређење улице или фасаде неке зграде у Београду по избору. Писмо је потписао тадашњи градоначелник Синиша Мали.

-Пре тога је стигло упозорење које је овако гласило: Молимо вас да ви, као друштвено одговорна компанија, изаберети улице и објекте које желите да улепшате и да урадите фасаде, а што ће бити у нашем и вашем интересу, То је било писмо с потписом градоначелника Београда Синише Малог. Ја на то нисам пристао, рекао је Војиновић.

Милоје Војиновић био је директор ЈКП Комуналац у Чачку од 2007. до 2012. године. Након смене, постабљен је за начелника Републичке комуналне инспекције.

(ОзонПресс)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ozonpress-cacanski-privrednik-zatvorio-uspesnu-firmu-u-beogradu-zbog-reketa-funkcioneri-sns-trazili-od-njega-30-odsto-vlasnistva-nad-preduzecem.html