Ђорђе Вукадиновић: Ова Влада није никаква “концентрациона” Влада, није ни “коалициона” – није чак ни Влада СНС – ово је лична Влада Александра Вучића

252

Политички аналитичар и уредник Нове српске мисли Ђорђе Вукадиновић изјавио је у Новом дану да ће министри у новој Влади Србије бити директно потчињени председнику Србије Александру Вучићу, и оцењује да они “ништа неће одлучивати”. “Ова Влада није никаква концентрациона Влада, није ни коалициона, ово је Влада Александра Вучића”, истакао је он. Како је навео, за њега није било неких великих изненађења приликом избора министара.

“Није било много изненађења. Мени је господин Момировић највеће изненађење. Мислио сам да је то шала на Твитеру. Међутим, после се испоставило да је тачно. И после кажу да је Твитер неутицајан. Видите, хвалите господина Вучића на Твитеру, и завршите као министар”, навео је Вукадиновић и додао да сви знају шта је био главни критеријум за избор министара у овој Влади.

“Много људи се слажу око једног. Какви год да су им ставови, неки су леви, неки су десни, али сви кажу да се одлуке ове Владе не доносе тамо. Не доноси их ни Ана Брбабић, а камоли министри. Ти министри су су портпароли, државни секретари и помоћници Вучића. Без обзира која им је функција, ово је Влада Александра Вучића”, уверен је он.

Вукадиновић указује да је ово пета Влада Српске напредне странке, и оцењује да “Вучић меша карте како му одговара”.

Ова Влада ће трајати мало дуже него што смо чекали на њено формирање

“Ова Влада ће трајати мало дуже него што смо чекали на њено формирање. Дакле, прошло је четири месеца од како су одржани избори”, подвукао је Вукадиновић.

Говорећи о разлогу због чега се оволико чекало на формирање, он сматра да су примедбе Европске уније имале утицај на то, као и да је бојкот такође утицао на одуговлачење.

“Потврдила се теза да су они који су пропустили ове изборе били у праву. То не воли да чује део опозиције који је изашао на изборе, а режим поготово. И сада овим Вучић покушава да спасе дављенике на изборима, на различите начине. Или персонално, или тако што им даје вештачко дисање политички и медијски, па сада они фигурирају као неки опозициони фактори”, сматра Вукадиновић.

Потврдила се теза да су они који су пропустили ове изборе били у праву. То не воли да чује део опозиције који је изашао на изборе, а режим поготово

Он додаје, да упркос изборном резултату, Вучић није баш најзадовољнији, “јер нису прошле две, три листе”, за које су његова истраживања указивала да би могла да се нађу у парламенту (а можда су имали и нека обећања у том правцу).

“Добили смо практично једностраначки парламент. Ова Влада није никаква концентрациона Влада, није ни коалициона, ово је Влада Александра Вучића. Он је у сваком дељењу све више приближава својим сопственим потребама”, уверен је он.

Људи попут Чомиће и Дмитровић требају “према споља” (Чомић), због евентуалних приговора о диктатури, и према “унутра” (Дмитровић), због очувања свог “националног, патриотског и српског” бекграунда

“Мислим да је састав Владе Србије Вучић у потпуности диктирао, како њему одговара персонално. И Гордана Чомић му савршено одговара и ако се са њом не дружи и није ишао на утакмице.  И то сам предвидео и најавио, и нисам био једини у томе. Још у Скупштини када се Чомић вратила у парламент и када је предлагала повећање квоте за број обавезних ‘женских’ места на листама за посланике, и по третману какав је имала, ја сам тада рекао да је то кандидатура за неко министарско место”, навео је Вукадиновић.

Коментаришући именовање Ратка Дмитровића за министра, Вукадиновић оцењује да “он не треба Вучићу персонално, али му треба као фигура, као макета”.

Он је оценио да ду људи попут Чомиће и Дмитровић требају “према споља” (Чомић), због евентуалних приговора о диктатури, и према “унутра” (Дмитровић), због очувања свог “националног, патриотског и српског” бекграунда.

(Н1-НСПМ)