Ђорђе Вукадиновић: Тешко разумљива схисходљивост српских власти узрок је нових Тачијевих захтева; Суверенитет је као чарапа, када крене да се пара – краја нема

558

Ђорђе Вукадиновић, посланик “Покрета за спас Србије – Нова Србија”, у делу седнице Скупштине Србије, посвећене посланичким питањима упозорио је да нови захтеви који стижу из Приштине, попут предлога резолуције за припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову додатно угрожавају суверенитет Србије и последица су снисходљивости српског државног врха.

Он је затражио да му надлежни органи одговоре зашто су толико попустљиви према Тачијевим захтевима за припајању општине са југа „републици Косово“, а посебно његовом провокативном ставу да ће то „допринети успостављању дугорочног мира у региону и отварању новог поглавља у односима између Београда и Приштине“.

“Јасно вам је драге колеге шта је смисао ове провокације Хашима Тачија. Јасно вам је да је то директна реакција на тешко разумљиву попустљивост и снисходљивост врха наше државе, без обзира на образложење којим се та попустљивост правда, истакао је Вукадиновић, констатујући да се када се људима као што су косовски председник Тачи и ‘његови саборци у Приштини’ да мали прст, ‘они одмах посежу и за руком и читавим телом’“.

Он је подсетио да је дуже времена упозоравао да је државни интегритет и суверенитет као чарапа и „када крене да се пара и попушта, ту нема краја, само стижу нови и нови захтеви“, а у Вучићевом говору у парламенту је и даље изражена попустљивост по формом спремности за дијалог.

”Дијалог није споран, него ти територијални уступци под мутним именом разграничења, који су охрабрили радикалне елементе у Приштини. Не само што желе цело Косово за себе, него заправо сада траже и део територије централне Србије“, објаснио је Вукадиновић.

И Милорад Мирчић, посланик Српске радикалне странке питао је докле ће Влада Србије и председник Републике да толеришу “антисрпску хистерију у Црној Гори”, наводећи да већ дуже време тамошње власти “српском корпусу” врше различите притиске. Навео је да свако ко се у Црној Гори изјашњава као Србин не може да нађе посао у државним институцијама, али и у приватним компанијама такође.

“Оно што Влада Србије треба да учини, по нама, је да коначно позове бар амбасадора Црне Горе у Београду и саопшти оштар став. Неприхватљиво је да се толерише када власт у Црној Гори за сваку евентуалну опаску из Србије позива нашег амбасадора у Подгорици да саопшти свој оштар став”, рекао је Мирчић и додао да се црногорска власт меша и у унутрашње ствари Србије када износе ставове по питању самосталности Косова и Метохије.

Александар Марковић, посланик Српске напредне странке поново је питао Агенцију за борбу против корупције, у вези са истрагом коју, како каже, против Драгана Ðиласа и Драгана Шолака води Холандско финансијска обавештајна служба која се бави истраживањем финансијских малверзација, прањем новца и утајом пореза.

“Има ли Агенција нека додатна сазнања у вези са том афером, тим пре, што се холандска служба обратила органима Бугарске, Луксембурга, али и Србије тражећи информације и повезаности фирме „Дајрект медија“ и новоформиране холандске комапније „Асцаниус Нетхерланд БВ“. Основано се сумња да „иза Дајрект медије стоји Ðилас, иако је формално Шолакова“, док је једини деоничар холандске фирме компанија из Луксембурга, „Асцаниус Сарл“. Они сумњају да се ради о неуобичајеним финансијским трансакцијама са циљем да се прикрије стварни власник, а током своје истраге Холанђани су посебно апострофирали Бугарина Красимира Петрова Гергова, који се води као власник Асцаниус Нетхерланд БВ, а овдашњој јавности је познат по томе што му је, наводно, Ђилас својевремено продао Дајрект Медију“, рекао је Марковић и додао да се поставља питање Шолаковоиг мотива да финансира Ђиласову кампању.

Посланик СНС питао је и како је могуће да његова телевизија Н1 свакодневно спроводи најбруталнију кампању против Александра Вучића и СНС, а да при томе све време траје кампања како је у питању угњетавање медија.

”Ако падне киша, Вучић је крив, Вучић је дикатор, ако не падне киша, опет је Вучић крив, Вучић је Хитлер, а при томе им длака са главе не фали, закључио је Марковић, а Владимир Ђурић, посланик СМС желео је да зна да ли ће надлежна министарства изменити поједине законе који се тичу побољшања изборних услова, подсетивши да део опозиције у супротном неће излазити на изборе.

(Данас-НСПМ)

 

http://www.nspm.rs/hronika/djordje-vukadinovic-tesko-razumljiva-shishodljivost-srpskih-vlasti-uzrok-je-novih-tacijevih-zahteva-suverenitet-je-kao-carapa-kada-krene-da-se-para-kraja-nema.html