Јуропијан Вестерн Балканс: Посланици Европског парламента већином гласова усвојили амандман који предвиђа да афере Крушик, Јовањица, Телеком и рушење Савамале остају део извештаја ЕП о напретку Србије

56

Посланици Европског парламента данас су већином гласова усвојили амандаман који предвиђа да афере Крушик, Јовањица, Телеком Србија и рушење Савамале остају део извештаја о напретку Србије.

Посланици су, након захтева Европске народне партије, гласали о овом члану “по деловима” (сплит воте), а сва три су на данашњој седници усвојена, пише портал Јуропиен вестерн Балкан. Други део, у ком се ове афере помињу, изгласало је 407 посланика ЕП за, док је против било 198. Преостало је коначно гласање о извештају у целини, али не очекује се да ће током овог процеса бити проблема, наводи ЕWБ.

У овом члану власти у Србији се позивају да покажу резултате у истрагама случајева Крушика, Јовањице и Телеком Србија, као и да покажу резултате у борби против корупције и организованог криминала.

Извештај о Србији је у новембру написао известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, посланици су на њега поднели скоро 400 амандмана, а усвојио га је Одбор за спољне послове Европског парламента у фебруару.

У Извештају, који је уз Предлог резолуције сачинио известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, од Србије се траже “убедљиви резултати” у важним областима попут правосуђа, слободе изражавања и борбе против корупције и организованог криминала, а Европска комисија позива се да измени начин извештавања како би се узело у обзир назадовање и послала јасна порука земљама у процесу приступања, укључујући Србију.

(Јуропијан Вестерн Балканс, Инсајдер)

НСПМ