Џозеф Бајден: Натераћемо Русију да „плати“ за све

289
Џозеф Бајден током потписивања низа извршних наређења која се односе на здравство, 28. 1. 2021. (Фото: Иван Вучи/АП фото)

Председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден изјавио је да ће Америка „натерати Русију да плати“ за своје поступке.

„За разлику од мог претходника, јасно сам ставио до знања председнику Русије Владимиру Путину да су дани када ће САД попуштати пред агресивним акцијама Русије, као што су мешање у наше изборе, сајбер напади, тровање својих држављана – одбројани. Без двоумљења ћемо терати Русију да плати и штитићемо кључне интересе нашег народа. Такође ћемо бити ефикаснији по питању Русије, када будемо радили у коaлацији са партнерима-истомишљеницима“, рекао је амерички лидер током говора у Стејт департменту.
Бајден је први пут јавно позвао руске власти да одмах ослободе Алексеја Наваљног.

„Политички мотивисано притварање Наваљног и руски покушаји да угуше слободу окупљања – то је питање које код нас и целе међународне заједнице изазива дубоку забринутост. Наваљни је био на мети, јер је разоткривао корупцију. Треба да буде ослобођен одмах и безусловно“, рекао је Бајден.

Осврнуо се и на продужење Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са Русијом, рекавши да то показује да су САД спремне да разговарају и са противницима.

„Дипломатски ћемо комуницирати са нашим противницима и конкурентима тамо где је то у нашим интересима и где се побољшава безбедност Американаца. Зато су САД и Русија јуче продужиле споразум СТАРТ 3 на пет година, чиме је сачуван једини споразум између наших земаља који осигурава нуклеарну безбедност“, истакао је амерички председник.

Раније је портпаролка Беле куће Џенифер Псаки саопштила да Бајден намерава да сарађује са Русијом, али и да директно разговара са руским председником Владимиром Путином о несугласицама међу земљама.

Подсетимо, Симоновски суд у Москви у уторак је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

Опрема: Стање ствари