Амбасада САД у Београду: Волели бисмо да свеобухватни споразум Србије и Косова буде потписан 2019. године, али нећемо прописивати како решење треба да изгледа

936

САД би биле задовољне ако би свеобухватни споразум Србије и Косова био потписан у 2019. години, али не прописују и неће прописивати како решење треба да изгледа, саопштила је данас америчка амбасада у Београду.

„САД би биле задовољне да виде свеобухватни споразум потписан у 2019. години, али дијалог прво мора бити настављен да би се то десило. САД не прописују и неће прописивати како решење треба да изгледа, али верују да оно мора да буде примењиво и на Косову и у Србији и да мора да допринесе дугорочној стабилности региона“, стоји у писаном одговору редакцији Бете из америчке амбасаде, на питање да прокоментаришу наводе да су ЕУ и САД спремне да прихвате размену територија између Србије и Косова.

 

Амбасада САД је навела и да је „на лидерима и њиховим тимовима да наставе преговоре под окриљем ЕУ да истраже шта је могуће и да транспарентно комуницирају са својим грађанима“.

Немачки дневник „Франкфуртер рундшау“ објавио је да су ЕУ и САД спремне да прихвате размену територија између Србије и Косова и да би у Вашингтону 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније.

„Недавно је процурео документ који садржи план поделе Косова. У 17 тачака реч је о повлачењу нове границе између Албанаца и Срба на северу Косова и о припајању Косову неколико, претежно Албанцима насељених села из Србије“, пише Франкфуртер рундшау.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ambasada-sad-u-beogradu-voleli-bi-smo-da-sveobuhvatni-sporazum-srbije-i-kosova-bude-potpisan-2019.-godine-ali-necemo-propisivati-kako-resenje-treba-da-izgleda.html