ВЕНЕЦУЕЛА ПОДЕЛИЛА СВЕТ: Русија и Кина уз Мадура, Гваида подржале САД; Пацоли нуди савете

822

Русија, Кина, Турска, Иран и Сирија подржале су председника Венецуеле Николаса Мадура пошто су самопроглашеног председника те земље Хуана Гваида признале САД и већина америчких држава, док су генерални секретар УН и Европска унија позвали на дијалог и политички процес за излазак из кризе.

Гваидо, председник парламента Венецуеле, једине институције под контролом опозиције, јуче се на протестима прогласио “прелазним председником” државе. САД, Канада и многе латиноамеричке земље одмах су подржале Гваида.

Мадуро, наследник Уга Чавеса, у јануару је положио заклетву за други шестогоишњи мандат после победе на изборима у мају упркос великој економској кризи и хиперинфлацији. Због сиромаштва у Венецуели, према неким проценама, из земље је побегло три милиона људи, а УН процењују да би до краја ове године број избеглица могао премашити пет милиона.

После одлуке САД да признају Гваида као председника Венецуеле, Мадуро је објавио прекид дипломатских односа са САД и наредио америчким дипломатским представницима да у року од 72 сата напусте Венецуелу. Вашингтон је саопштио да ће игнорисати ту наредбу, наводећи да Мадуро нема овлашћење да прекине дипломатске односе.

Гваида су признали и Канада и латинаомеричке земље Аргентина, Бразил, Чиле, Еквадор, Гватемала, Хондурас, Колумбија, Костарика, Панама, Парагвај и Перу, док су Мадуру подршку изразили Мексико, Боливија и Куба.

У свету су Мадура подржале земље које су и досад имале добре односе с Венецуелом.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на дијалог у Венецуели да би се спречила ескалација која би довела до катастрофе. “Надамо се да је дијалог могућ да би се избегла ескалација која би водила у сукоб који би био катастрофалан за становништво и регион”, рекао је Гутереш.

ЕУ се заложила за покретање политичког процеса у Венецуели који би довео до нових избора, мада су поједине чланице Уније изразиле подршку Гваиду.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини навела је у саопштењу да ЕУ подржава скупштину Венецуеле и да њена овлашћења треба да буду обновљена и поштована, као и да се не може игнорисати глас Венецуеланаца који траже демократију. “ЕУ снажно позива на моментални почетак политичког процеса који ће водити до слободних и веродостојних избора, у сагласности с уставним поретком”, казала је Могерини.

Русија је оценила да је у Венецуели покушан пуч и изразила забринутост због могуће војне интервенције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Гваидова објава “покушај узурпирања власти” којим се крши међународно право.

На питање да ли је Русија вољна да Мадуру да азил, Песков је рекао да је он легитимни лидер Венецуеле. Руско министарство спољних послова је претходно оценило да је криза у Венецуели “достигла озбиљну тачку” и позвало на међународно посредовање између власти и опозиције.

Кина, која је у претходних 10 година дала Венецуели 65 милијарди долара кроз позајмице, позвала је САД да се не мешају у политичку кризу у Венецуели и саопштила да се противи било каквој спољној интервенцији у тој земљи. Портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг рекла је да све стране у сукобу треба да “остану рационалне и смирене” и да траже политичко решење кроз дијалог у оквиру Устава Венецуеле.

Портпарол иранског министарства спољних послова Бахрам Гасеми рекао је да Техеран “подржава владу и народ Венецуеле против било каквог облика стране интервенције и било које нелегитимне и нелегалне акције као што је покушај државног удара”. Гасеми је осудио отворену и нелегалну интервенцију САД у Венецуели и додао да се нада да ће народ Венецуеле превазићи политичке проблеме на миран и законит начин.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је Мадура и изразио му подршку, саопштило је турско председништво. “Брате Мадуро, главу горе, Турска је уз тебе”, рекао је Ердоган свом колеги у телефонском разговору. То је на Твитеру навео његов портпарол Ибрахим Калин који је поделио и хештег #WеАреМадуро (Ми смо Мадуро) у знак подршке венецуеланском председнику.

Сирија је осудила “флагрантну интервенцију” САД у унутрашње ствари Венецуеле. Сиријско министарство спољних послова је навело да подршка САД Гваиду представља “кршење међународног права и норми”. Министарство је додало да Дамаск понавља своју “потпуну солидарност с вођством и народом венецуеланске републике у очувању суверенитета земље и спречавања непријатељских планова америчке администрације”.

Бразил и Еквадор су искључили могућност војне интервенције у Венецуели, пошто је Вашингтон саопштио да су “све опције на столу” у случају да Мадуро употреби силу против опозиционих протеста.

Потпредседник Бразила Хамилтон Мурао рекао је да његова земља признаје Гваида за председника Венецуеле али и одбацио могућност бразилског учешћа у евентуалној војној интервенцији против Мадурове владе.

“Мешање у унутрашње ствари других земаља није наша спољна политика”, рекао је Мурао новинарима, док је еквадорски министар спољних послова Жозе Валенсија рекао да би војна акција против Мадуровог режима имала “углавном негативне последице”.

Француски председник Емануел Макрон је у поруци на Твитету на француском и шпанском навео да је победа Мадура на изборима у мају 2018. “нелегитимна” и поздравио храброст Венецуеланаца који траже слободу.

Немачка влада је подржала народну скупштину Венецуеле и позвала на “слободне и кредибилне зворе”. Портпарол владе Штефен Зајберт навео је да “народ Венецуеле храбро радина слободној будућности своје земље”

Португалски министар спољних послова је позвао је Мадура да “схвати да је његово време готово”, док је шефица шведске дипломатије Маргот Валстром оценила да се “мора поштовати право људи да мирно протестују и слободно бирају своје лидере”. Данаски министар спољних послова Андерс Самуелсен рекао је да ће Копенхаген “увек подржавати легитимно изабране демократске институције – посебно парламантарну скупштину укључујући Хуана Гваида”.

Шпански премијер Педро Санчес у Давосу састао се с латиноамеричким лидерима, а најављено је да ће разговарати с Гваидом. Министар спољних послова, социјалиста Жозеп Борел рекао је да Мадурова влада нелегитимна, али је није директно подржао Гваида. Шпанија је међу наколико европских земаља које су недавно тражиле међународно посредовање између власти и опозиције у Венецуели, али је Борел рекао да се сада “ситуација радикално променила”.

ПАЦОЛИ БИ ДА СА ГУАИДОМ ПОДЕЛИ “ИСКУСТВО У ИЗГРАДЊИ ДРЖАВЕ” 

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли објавио је данас на свом твитеру да “Косово званично признаје Хуана Гуаида као привременог председника Венецуеле”.

“Желимо Вам све најбоље на путу враћања демократије и стојимо уз Вас до повратка слободе”, навео је Пацоли на Твитеру.

Он каже да се “Косово радује успостављању дипломатских односа са Венецуелом” и да ће “поделити наше искуство у изградњи државе”.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:773306-ВЕНЕЦУЕЛА-ПОДЕЛИЛА-СВЕТ-Русија-и-Кина-уз-Мадура-Гваида-подржале-САД-Пацоли-нуди-савете