Галијашевић: Инцко је политички пигмеј који жели да изазове рат у БиХ

246

Валентин Инцко, одлазећи високи представник у Босни и Херцеговини, наметнуо је спорни Закон о Сребреници који би кажњавао све који негирају да се ту догодио геноцид, да би срушио безбедност у држави, каже за 24седам експерт за безбедност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

„У овом моменту на територији БиХ имате 100.000 војника Ал Каиде и Исламске државе који наступају као тзв. илегални мигранти, стотине вехабијских насеља, десетине паралелних џемата и остатке одреда Ел Муџахид. У таквој ситуацији Инцко је суспендовао законодавне и извршне институције државе чиме директно руши безбедност у БиХ. Он је свесно то урадио да би евидентан сукоб Бошњака и Хрвата око измена изборног закона, пребацио у далеко ризичнији сукоб Срба и Бошњака“, каже Галијашевић за 24седам.

Република Српска констатовала да су парламенти у БиХ бесмислени

Он додаје да Инцко свесно рачуна на екстремне елементе у Федерацији БиХ и покушава да испровоцира реакцију Републике Српске.

„Ова одлука провоцира тешке политичке сукобе који могу врло лако да ескалирају у нови сукоб и рат. Инцко се са тим поиграва. Он вероватно и рачуна на присутне радикалне исламске елементе и чињеницу да је пет одсто локалног становништва исламске вероисповести радикализовано. Инцко је својим активностима, суспензијом легитимних органа, испровоцирао одлуку Републике Српске да ту чињеницу само констатује. Република Српска је констатовала да су парламенти бесмислени ако Инцко може сам да доноси законе. Шта ће вам разговори у парламенту о нпр. кривичном закону ако то може Инцко да ради и људи из Канцеларије високог представника (ОХР)“, поручује Галијашевић.

Високи представник доносио готово само антисрпске одлуке
Експерт за безбедност је подсетио на бројна мешања ОХР-а у унутрашња питања Босне и Херцеговине чиме су, у огромној већини случајева, били погођени само Срби.

„Више од деветсто разних одлука, измена устава и закона, доношења нових закона, поништавања одлука изборне комисије и доношење неких нових правила после одржаних избора, смене појединих лица, забране бављења политичким активоностима за одређена лица, санкционисање политичких странака, измишљање мреже помогача Ратка Младића и Радована Караџића – све је то радио ОХР. Свих тих, више од 900 одлука, било је дубоко антиспско, а само понегде су били санкционисани и Хрвати“, казао је Галијашевић.

Он је додао да високи представник апсолутно није имао овлашћења да се у тој мери меша у унутрашња питања у БиХ.

Валентин Инцко

„Када погледате 40 резолуција Савета безбедности УН, које се донесене од 90-их до данас, ниједна није дала право канцеларији високог представника да мења законе, устав, Дејтонски споразум и да доноси овакве одлуке. Чак и та фамозна Бонска конференција 1997. године у својим закључцима само подржава настојање високог представника Карлоса Вестендорпа да се у интерпретацији Дејтонског споразума користи одлукама и мерама, али да се те одлуке односе на сазивање и председавање седницама на којима се усаглашавају ставови локалних политика. Надам се да у Аустрији и Немачкој знају разлику између одлуке, мере и закона. Овде Инцко доноси одлуку да прогласи закон који је донесен без икакве јавне расправе и процедуре“, рекао је експет за безбедност.

Инцко штитио кириминал Изетбеговића и СДА

Галијашевић додаје да је, током свог боравка у БиХ, Валентин Инцко углавном штитио криминалне активности иза којих је стајао врх Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића.

„Реакција из Републике Српске је била очекивана и овај закон је и наметнут зато што је таква реакција очекивана, да би се ствари искомпликовале и да Инцко плати одређене рачуне и дугове које има према СДА. Он је све време штитио криминал СДА, трпео да на челу муслиманске федерације, која је требало да буде муслиманско-хрватска федерација, буде човек против којег се води поступак за 10,5 милиона конвертибилних марака украдених у афери “Лажни респиратор”. Он је дозволио да ФБиХ нема изабрану владу ни три године после избора, да Бакир Изетбеговић и његова супруга буду укључени у скривање података о убиству Џенана Мемића пре пет година, да Себија Изетбеговић има нелегално стечену лажну диплому са постдипломских студија и лажне испите које никада није положила у Хрватској, да директор обавештајне службе Осман Мехмедагић Осмица има три купљене фалсификоване дипломе и да се против њега због тога и због злоупотребе положаја води кривични поступак. То Валентину Инцку, америчком геј дипломати амбасадору Нелсону и британском амбасадору не смета. Сви они мирно гледају криминал под окриљем СДА“, казао је он.

Галијашевић сматра да је једино у чему је високи представник био успешан било урушавање суверенитета БиХ.

„Све је то сцена на којој се дешава доношење одлуке за коју Канцеларија високог представника није овлашћена. Он није законодава или уставотворац. Он овде делује нелегално и уништава суверенитет БиХ, која је чланица Уједињених нација. Шта се ми ту играмо парламената и приступа Европској унији када ово показује да ми нисмо држава? Ово се не дешава ни у Уганди, Руанди или Бурундију. Ово се сам одешава у само једној земљи а то је БиХ“, рекао је он.

Коначни циљ је рат

Галијашевић упозорава да Инцкове одлуке за крајњи циљ могу да имају нови сукоб у БиХ.

„Циљ је обесмислити Републику Српску и задржати Бошњаке као партнере у обрачуну са Србима. Они желе тај бошњачко-српски сукоб јер им он омогућава да управљају овим просторима. Ја се бојим да је коначни циљ изазвати рат на овим просторима и обновити сукобе. Овде није само реч о суспензији овлашћења и државноправног статуса Републике Српске него и о смањивању територије, а то није могуће без конфликта и рата. Плашим се да је то крајни циљ овога што је урадио Инцко. У локалним заједницама нема озбиљнијих војних потенцијала који не би били угушени и санкционисани од стране НАТО-а који је овде једина стварна оружана сила. Плашим се да је овај план провоцирања сукоба управо срачунат због тога по принципу: “хајде да испровоцирамо сукобе које можемо контролисати, а локалне заједнице могу да употребе своје локалне потенцијале”“, каже он.

Џевдет Галијашевић

Сарајево рачуна на џихадисте

Експерт за безбедност истиче да Изетбеговић и СДА у случају сукоба рачунају на екстремне исламисте.

„Локални потенцијали политичког Сарајева, односно СДА, су муџахедини, терористи Исламске државе и Ал Каиде, сви они који су овде довучени на исти начин на који су у Азербејџан доведени војници ИСИЛ-а који су напали Нагорно Карабах“, казао је он.

Велике силе из сенке

Галијашевић додаје да Инцко само формално стоји иза спорног закона, док из сенке конце вуку много “већи играчи”, упозоравајући да се у следећем периоду могу очекивати и већи напади.

„Надам се да сви разумеју да то није његова приватна ствар и да је све урађено у координацији и испланирано од стане појединих земаља као што су Велика Британија и Сједнињене Америчке Државе. Инцко никад не би донео овакву одлуку без те подршке, односно пројекта и плана. Плашим се да за следећу годину планирају много страшније ствари од доношења некаквих закона и расправе о начинима на који ћемо ми да разумемо ратна дешавања и поједине сегменте тог рата“, рекао је он.

Србија има право да реагује

Галијашевић сматра да Република Српска мора што пре да о најновијим догађајима детаљно обавести Србију.

„Република Српска треба званично, поред ових одлука које се најављују у Народној скупштини, да констатује да нема парламента и Савета министара. БиХ нема институције које делују чим вам може доћи неко ко није ваш држављанин и донети кривични закон, који је први закон испод Устава. То је први правни акт који једна држава има после доношења Устава, односно најважнији закон о очувању реда и друштвеног поретка у једној земљи, а нама то доности Инцко. Република Српска мора упознати Србију о ситуацији и тражити њено отворено деловање као потписнице Дејтонског споразума. Србија треба да се јасно одреди према овој незаконитој одлуци виског представника која је уствари нови закон“, рекао је он.

Експерт за безбедност је додао да власти Републике Српске не треба на томе да се зауставе.

„Република Српска треба упознати и земље са којима има добру комуникацију. У дипломатији и међународним односима тешко да има пријатеља али постоје државе са којима Бања Лука може да разговара као што су Русија, Кина итд. Треба деловати и према Немачкој и Аустији како би се упознали шта оваква одлука имплицира и зашто мора бити поништена како би се ствари вратиле у нормалу. Наравно, поред упознавања тих важних држава до које може да се “добаци” став, треба упознати и званично Савет безбедности Уједињених нација о беспризорном кршењу Дејтонског споразума, рушењу суверенитета једне чланице УН и да то ради неки појединац који је заузео јасну позицију да ради против половине БИХ и једног њеног сувереног државноправног субјекта што ентитет Република Српска јесте“, казао је он.

Могућа одлука о отцепљењу Републике Српске

Галијашевић сматра да Скупштина Републике Српске може да се одлучи и на снажнији одговор у виду проглашења независности.

„Треба наставити прикупљање политичке подршке и праћење како грађани Републике Српске гледају на све ово и да ли дају подршку мерама Владе како кроз петиције тако и кроз друге врсте одлука. Могуће да ће ово ипак искорачити и много даље и да ће Народна скупштина РС искористити право на самопоредељење и отцепљење“, рекао је он.

Инцкова одлука део ширег плана

Експерт за безбедност је истакао да Инцкова одлука није усамљен случај напада, него је само део ширег плана који се примењује против српског фактора на Балкану.

„Ово није ствар једног политичког пигмеја из Клагенфурта, него шира и озбиљнија акција у којој се потези повлаче на више фронтова: дестабилизује се Црна Гора и спречава српски политички фактор да уђе у власт, наоружавају се Албанци на Косову и Метохији оружјем из Немачке, САД, а сада и Турске, из криминалног миљеа и интересних кругова сорошевских медија напада се председник Србије узимајући као битно нешто што је рекао неки масовни убица и те се ствари “прежвакавају” у медијима. Све то треба да одвуче пажњу од онога шта се дешава у БиХ са Републиком Српском. Много је то озбиљнији пројекат и плашим се да иде много даље него што разуман човек може да замисли“, закључио је Галијашевић .

24sedam

in4s